ODLUKA JE PALA: Ova tri prvoligaša nisu dobili licencu za sljedeću sezonu

FOTO:

Lokomotiva, Šibenik i Hrvatski dragovoljac nisu dobili licencu za sljedeću sezonu, prema odluci Komisije za licenciranje HNS-a, pišu Sportske novosti.

Po standardnoj proceduri imaju rok za žalbu osam dana od primitka odluke, a najkasnije do 5. svibnja. U žalbenom postupku mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza. Konačnu odluku donosi Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a do 27. svibnja.

Za Prvu HNL licencu su dobili prvoligaši Dinamo, Gorica, Osijek, Hajduk, Rijeka, Istra 1961 i Slaven Belupo te drugoligaši Varaždin i Cibalia. Isti prvoligaši imaju i europsku licencu za koju se prijavio i dobio je i – Varaždin.

Za drugu ligu zeleno svjetlo imaju osim navedenih Belišće, Bjelovar, BSK, Dugo Selo, Mladost Ždralovi, Opatija, Rudeš, Solin, Vukovar i Zagorec. Za žensku Ligu prvakinja licence su dobili Dinamo, Osijek i Split.

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za Prvu HNL i Licencu za Drugu HNL, te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2022. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja. To je i datum do kojeg su klubovi – tražitelji licence, između ostalog, trebali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 31. prosinca 2021. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja/otuđivanja registracija igrača), te prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike). Navedene obveze ne smatraju se dospjelima ako su do 31. ožujka 2022. bile plaćene, ili je s vjerovnikom zaključen sporazum o odgodi plaćanja, ili su iste predmetom spora koji se vodi pred nadležnim nacionalnim ili međunarodnim nogometnim tijelima ili redovnim sudovima, a koji nije okončan pravomoćnom odlukom.

Lokomotiva, Šibenik i HD nisu dobili licencu niti za drugu ligu, a osim njih za drugu ligu odbijeni su Croatia Zmijavci, Dubrava TIM Kabel, Dugopolje, Đakovo Croatia, Grobničan, Hrvace, Inter Zaprešić, Karlovac, Kustošija, Lučko, Marsonia, Međimurje, Novigrad, Sesvete, Zrinski i Split te Jarun i Orijent koji su tražili i za prvu ligu. Usto Rudeš je također tražio za prvu ligu, a dobio samo za drugu.

Razlozi su uglavnom financijske prirode, negdje je u pitanju i infrastruktura. Primjerice, u Lokomotivi koja igra u Kranjčevićevoj ulici kažu da taj stadion ima manjkavosti koje se ne isplate ispravljati poput numeriranja sjedalica na Zapadu te stavljanja novih sjedalica s naslonima na istočnu tribinu jer najavljena je detaljna rekonstrukcija. Ostim toga Lokomotiva mora proširiti teren s umjetnom travom na Kajzerici, a i riješiti stvar s Oliverom Petrakom, jedinim igračem prema kojem ima dospjelu jednu nepodmirenu ratu ugovora. U zimi je bilo razgovora da raskinu suradnju, to se nije dogodilo, ostali su mu dužni i kažu to će riješiti u roku dva dana. Petrak ima još jednu sezonu ugovor s Lokosima, no ne igra zbog teške ozljede koljena.

Stadion u Kranjčevićevoj predviđen je u Gradu Zagrebu za dogradnju i moderniziciju, prije nego što bi se radio novi Maksimir. Grad Zagreb priprema natječaj za izvedbu Projektnog zadatka, stadion su već obišli arhitekti i moramo se nadati da će se nešto doista pokrenuti. Ideja je da se naprave tribine za osam tisuća mjesta kako bi i Dinamo mogao na toj lokaciji igrati europske utakmice dok bi trajali radovi u Maksimiru. Zapadna tribina ostat će ista, osim što će se urediti svlačionice i ostali prostor ispod nje, istočna će se podignuti te će također imati krov, a po tom planu napravit će se potpuno nova tribina tamo gdje je sada semafor. Zato Lokosi očekuju da će HNS imati razmijevanja te neće inzistirati na novim sjedalicama na istoku koje bi bile bacanje novca u bunar.

Komentari

komentara

« Povratak