OPET NOVOSTI: UEFA uvela četvrtfinale Lige nacija i promijenila kvalifikacije za Euro i SP

FOTO:

Europska nogometna federacija (UEFA) je na današnjem zasjedanju Izvršnog odbora u Nyonu uvela promjene u sustav natjecanja Lige nacija koje će stupiti na snagu u rujnu 2024. godine. Liga nacija će biti proširena nokaut-rundom koja će se igrati u ožujku, čime će se stvoriti kontinuitet između grupne faze koja završava u studenom i završnog turnira koji se igra u lipnju.

Po sadašnjem formatu Lige nacija pobjednici skupina elitnog razreda Lige A izborili su plasman na Final Four. Tako je Hrvatska, koja je bila najbolja u skupini 1, izborila završni turnir na kojem će u polufinalu 14. lipnja igrati protiv Nizozemske, dok će se u drugom polufinalu dan kasnije sastati Italija i Španjolska. Finale i susret za 3. mjesto su 18. lipnja.

Međutim, od idućeg izdanja Lige nacija 2024./25. uvodi se četvrtfinale u kojem će pobjednici i drugoplasirani iz skupina Lige A u ožujku igrati međusobno kod kuće i u gostima, a pobjednici tih susreta kvalificirat će se za Final Four.

Došlo je do promjene i u nižim ligama. Kao dio promjene formata uvest će se i doigravanje za promociju/ispadanje, pri čemu će trećeplasirane reprezentacije Lige A igrati protiv drugoplasiranih Lige B, a trećeplasirane ekipe Lige B protiv drugoplasiranih Lige C. Utakmice će se igrati kod kuće i u gostima, s tim da pobjednici idu u višu, a poraženi u nižu ligu.

Ostaje isto da u Ligama B, C i D pobjednici skupina napreduju, dok posljednjeplasirane momčadi iz skupina A, B i C ispadaju u niži razred. Kako Liga C ima četiri skupine, dok Liga D ima samo dvije, dvije najlošije rangirane reprezentacije Lige C automatski će ispasti.

“Uvođenje UEFA Lige nacija bila je priča o uspjehu, jer su prijateljske utakmice zamijenjene natjecateljskim utakmicama. A sada, uvođenjem nove nokaut-faze, momčadi će dobiti još više prilika za napredak uz zadržavanje istog broja utakmica unutar međunarodnog kalendara utakmica”, kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Došlo je i do promjena u formatu kvalifikacija za Euro te europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Po novome će se ždrijebati 12 skupina od četiri i pet reprezentacija.

Pobjednici skupina kvalificirat će se izravno za EP ili SP, dok će se drugoplasirane ekipe ili izravno kvalificirati ili sudjelovati u utakmicama doigravanja (zajedno s momčadima Lige nacija za kvalifikacije za Euro). Novi format bit će implementiran nakon Eura 2024. Dodajmo i kako je UEFA oduzela ruskom Kazanju domaćinstvo europskog superkupa 2023. Umjesto u Rusiji igrat će se u Ateni na stadionu Georgios Karaiskakis u srijedu, 16. kolovoza.

Komentari

komentara

« Povratak