OTIŠAO JEDAN OD NAJVEĆIH: Umro je Franz Beckenbauer

FOTO:

Tužne nogometne vijesti dolaze nam iz Njemačke, gdje je nakon duge i teške bolesti preminuo Franz Beckenbauer. ‘Kaiser’ je bio jedno od najvećih imena u povijesti nogometa, čovjek koji je dostigao svjetski vrh kao igrač, ali i kao trener.

Zbog svog elegantnog stila i vođenja igre te njegove dominacije na terenu smatra se najboljim njemačkim nogometašem svih vremena, kao i jednim od najvećih nogometaša u povijesti. Kao igrač i trener, rijetko tko je toliko oblikovao njemački nogomet kao Franz Beckenbauer. Kao igrač bio je europski (1972.) i svjetski (1974.) prvak, a potom svjetski prvak i kao izbornik 1990. godine.

Na klupskoj razini osvojio je čak 13 igračkih trofeja s Bayernom, pri čemu četiri njemačka prvenstva te tri Kupa prvaka. Kao trener vodio je Bayern do naslova njemačkog prvaka 1994. te Kupa UEFA-e 1996.

Beckenbauer, zvani Der Kaiser ili Car, jedan je od samo trojice igrača u povijesti zajedno s Brazilcem Mariom Zagallom, koji je umro prije dva dana, i Francuzom Didierom Deschampsom, koji su osvojili Svjetsko prvenstvo kao nogometaši i izbornici.

“Duboko sam šokiran, iako sam znao da se Franz ne osjeća dobro. Njegova smrt je gubitak za nogomet i za Njemačku u cjelini. Bio je jedan od najvećih kao igrač i trener, ali i izvan terena. Franz je bio izvanredna ličnost ne samo u nogometu, uživao je i svjetsko priznanje. Svi koji su ga poznavali znaju kako je Franz bio velika i velikodušna osoba. Napustio nas je dobar prijatelj. Nedostajat će mi – nedostajat će nam svima!”, izjavio je Lothar Matthaus za njemački Bild.

Komentari

komentara

« Povratak