OVO BI MOGAO BITI VELIKI PRESEDAN: Bez problema se plasirali na SP, a sad im prijeti izbacivanje!?

FOTO:

Jednoj od reprezentacija koja se bez problema plasirala na Svjetsko prvenstvo u Kataru, sada prijeti izbacivanje iz natjecanja!

Tko bi uskočio na njihovo mjesto?

Reprezentacija Irana je odigrala još jedne sjajne kvalifikacije. Na ovogodišnji se Mundijal plasirala s prve pozicije grupe A završne faze azijskih kvalifikacija s 25 bodova.

Ipak, danas se podigla velika prašina oko posljednjeg susreta u spomenutoj skupini, protiv Libanona. Iran je slavio 2:0, a susret je igran u Maschad koji se nalazi na sjeveru te zemlje. Kako reprezentacije često ne igra u tom gradu, za utakmicu je vladao velik interes. Između ostalih, 2.000 žena je kupilo karte i željelo ući na stadion, no organizator im to nije dopustio. Cijela je situacija eskalirala naguravanjem, ponižavanjem prisutnih žena te njihovim tjeranjem od strane zaštitara pomoću sprejeva.

Poslije utakmice, na ovaj se događaj pokušao požaliti iranski reprezentativac Alireza Jahanbakhsh, no nacionalna je televizija cenzurirala taj dio razgovora.

„Nadam se da će od sada na našim domaćim utakmicama moći prisustvovati i žene pa i da njih možemo usrećiti.”, rekao je Jahanbakhsh.

Kako je objavio Mehrdad Seradschi, član iranskog Saveza, „iz FIFA-e i FA Azije stižu zabrinjavajuće vijesti.”

Naime, Iranci su još 2019. godine dobili ultimatum da moraju puštati žene na utakmice, međutim pomaka po tom pitanju i dalje nema. Zbog toga, u Iranu strahuju kako bi ovaj put FIFA mogla biti nemilosrdna i izbaciti njihovu reprezentaciju s Mundijala.

Postavlja se pitanje, tko bi zamijenio Iran? Prema članku 6. Pravilnika, u slučaju da neka od reprezentacija odustana ili bude izbačena, FIFA donosi odluku o tome tko će je zamijeniti. Jedan od načina izbora je da to bude reprezentacija s najvišim koeficijentom, a koja se nije uspijela plasirati. U ovom slučaju, bila bi to Italija…

Komentari

komentara

« Povratak