OVO ĆE BITI SPEKTAKL: Evo protiv koga će Hrvatska igrati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026!

FOTO:

Revolucija u kvalifikacijama za SP te s Ligom nacija mogla bi Hrvatskoj značajno olakšati plasman na SP 2026. te je dovesti u najzanimljiviju kvalifikacijsku skupinu do sada, piše Index.hr.

Reprezentacije koje izbore eliminacijsku fazu Lige nacija, a bit će ih osam, duplo više nego sada, moći će ubuduće SP izboriti u samo šest utakmica. Idući SP igra se u SAD-u, Meksiku i Kanadi i bit će daleko najmasovniji do sada, sa čak 48 reprezentacija. To je povećanje za čak 50 posto u odnosu na dosadašnje 32 reprezentacije na SP-u.

One će biti raspoređene u 12 skupina po 4. U nokaut-fazu plasirat će se prve dvije i čak osam najboljih trećeplasiranih. No da bi Hrvatska došla na tu masovku, mora proći kvalifikacijsku skupinu. Tamo također slijedi revolucionarna promjena. Umjesto devet ili deset kvalifikacijskih skupina s po pet ili šest reprezentacija, Europa će sada imati čak 12 grupa s po četiri ili pet reprezentacija.

Do toga se dolazi još jednom velikom promjenom, ali Lige nacija. Umjesto da njene skupine prolaze samo pobjednici, kao što je sada slučaj, u jesen iduće godine će dalje ići prve dvije reprezentacije. One će se u ožujku 2025. boriti za Final Four. Reprezentacije koje to uspiju bit će u skupinama sa samo četiri selekcije i kompletne kvalifikacije za SP odigrat će za samo dva i pol mjeseca.

Igrat će po dvije utakmice u rujnu, listopadu i studenome. Ostali će igrati kao i do sada, i u ožujku i u lipnju iduće godine. Na SP će se plasirati pobjednici svih 12 skupina, a drugoplasirani će u dodatne kvalifikacije, gdje će biti i četiri najbolje rangirane reprezentacije iz Lige nacija koje se nisu izravno plasirale. Njih 16 će se kroz četiri mini turnira u ožujku 2026. boriti za još četiri mjesta za SP.

Jakosne skupine za ždrijeb kvalifikacija FIFA je do sada slagala na osnovu njene ljestvice. Ako se tim kriterijem bude rukovodila i za idući SP, Hrvatska bi bila među 12 nositelja jer je trenutno 8. od europskih reprezentacija na svjetskoj ljestvici.

Srbija je u drugom potu, a to što su u trećem BiH, Slovenija, Makedonija i Crna Gora, otvara mogućnost da Hrvatska izvuče regionalnu kvalifikacijsku skupinu. Kosovo je u četvrtoj jakosnoj skupini, ali zbog političke situacije ne može igrati protiv Srbije i BiH.

Komentari

komentara

« Povratak