OVO JE MOĆNO: Evo gdje bi se mogao igrati hrvatski Superkup!

FOTO:

S bogatijim ugovorom o televizijskim pravima nogometni klubovi počet će nešto više zarađivati od primarne djelatnosti igranja utakmica, iako će i dalje transferi biti “majka” njihove ekonomije. Međutim, može se bolje. Španjolci su pokazali kako je Superkup jako dobra opcija za bonus prihode. Je li došao trenutak da ga HNS od sljedeće sezone organizira u Njemačkoj?

Dinamo i Hajduk 9. srpnja na Maksimiru igraju tek drugi Superkup od 2014. godine. Pristup tom natjecanju kod nas je dosad bio krajnje konzervativan, sportski i ekonomski loš. Ako su prvak i osvajač Rabuzinova Sunca različiti klubovi igrao bi se, no ukoliko imamo vlasnika dvostruke krune jednostavno nije postojao. Tretiralo ga se kao ukras od najgore bižuterije, u nuždi ćemo ga staviti negdje, ali kamo sreće da ga nema. Pa to što za 2020. godinu nije odigran, nikome ništa…

No, s pravim poslovnim pristupom Superkup bi mogao biti vrhunski proizvod hrvatskog nogometa na kojem bi klubovi dodatno zaradili. HNS itekako ima razloga da se uhvati toga izazova jer varijanta da se igra u nekoj od država gdje živi veliki broj Hrvata, a Njemačka je na prvom mjestu, može biti vrlo uspješna, a usto daleko nadmašuje i financijske i sportske okvire.

Lani je u HNS-u bilo govora da se taj neodigrani dvoboj Dinama i Rijeke za 2020. godinu organizira u Dubaiju. Možda zbog Damira Miškovića, Rijekina predsjednika i HNS-ova dopredsjednika koji tamo živi dobar dio godine. Na kraju do toga nije došlo, navodno zato što HNS nije prihvatio uvjete koje bi diktirala privatna tvrtka posrednik između njega i emiratskih prinčeva. No, prvi je put bio spreman Superkup iseliti ih domovine. Ali to treba napraviti vlastitom inicijativom, kao glavni igrač u priči, onaj koji diktira pravila. Ako se nađu bogati sponzori i bliskoistočna varijanta ima smisla, međutim, turnir u ožujku na kojem su igrali Vatreni u Dohi pred praznim tribinama pokazuje da se od prodanih ulaznica ne bi moglo profitirati, a ni atmosfera ne bi bila kakvu želimo.

Gerard Pique i njegova tvrtka pridobili su naklonost španjolske federacije i osmislili Superkup s četiri ekipe čiji je domaćin sada Saudijska Arabija. Samo za nastup Real i Barcelona imaju po osam milijuna eura, ostali klubovi znatno manje, što se tek nedavno otkrilo. Zašto mi ne bismo mogli napraviti Superkup čiji bi nagradni fond bio milijun eura? Za početak, može i više ili skromnije, zavisno što pokaže računica.

Savršeno bi bilo u Münchenu na Allianz Areni, ali ako je preskupa, barem u Njemačkoj ima izvrsnih stadiona. To bi bio vrhunski događaj za Hrvate u dijaspori. Prvak i doprvak te finalisti Kupa. Kad je netko, kao sada Hajduk,zastupljen u dvije kategorije – drugi u prvenstvu i pobjednik Kupa, šansu dobiva sljedeći na ligaškoj ljestvici. Po sadašnjem stanju u polufinalu bi igrali Dinamo – Rijeka te Hajduk – Osijek. (SN)

Komentari

komentara

« Povratak