OVO JE ODLIČNO: Izglasano novo pravilo vezano za VAR!

FOTO:

Na skupštini u Škotskoj zasjedali su članovi IFAB-a, FIFA-inog tijela koje odlučuje o nogometnim pravilima i izglasava njihove promjene.

Jedna od najzanimljivijih promjena tiče se VAR-a. Naime, IFAB je prihvatio da ubuduće suci odluke koje donesu pomoću VAR-a putem mikrofona mogu odmah priopćiti cijelom stadionu i TV gledateljima.

Radi se praksi koja je preuzeta iz ragbija i američkog nogometa. Radi se na preuzimanju još jedne ragbijaške prakse, a ta je da jedino kapetani ekipa imaju pravo razgovarati sa sucem. Ovo će se po odluci IFAB-a najprije isprobati u trećem rangu engleskog nogometa, odnosno u League One i razredima nižim od nje.

Također će biti isprobano i pravilo koje golmanu dopušta da loptu u rukama drži osam sekundi, umjesto dosadašnjih šest. Pravilo o plavom kartonu koji bi značio desetominutno isključenje za igrača nije prihvaćeno i neće biti isprobavano.

Praksa priopćavanja VAR odluka putem mikrofona već je isprobana na Klupskom svjetskom prvenstvu, a bit će prisutna i na Olimpijskim igrama. Također, igrači ubuduće neće dobivati kartone za slučajno igranje rukom, a uvodi se i dodatna zamjena u slučaju ozljeda glave, no o tome će lige moći samostalno odlučiti.

Komentari

komentara

« Povratak