OVO JE VELIKI SKANDAL: HNS u rujnu simulirao snimku, sada procurio original

FOTO:

Afera nastala objavom snimaka komunikacije glavnih sudaca i njihovih video-pomoćnika, koje pokazuju kako oni komuniciraju te donose odluke o dvojbenim i ključnim situacijama na utakmicama SuperSport HNL-a, potresa hrvatski nogomet i glavna je sportska tema od početka godine. (Index.hr)

Procurio je niz snimki razgovora sudaca s brojnih utakmica i svaka od tih situacija je zanimljiva. Brojne su bizarne, a neke i skandalozne. Međutim, ono što se ispostavilo sada s jednom od snimaka je nevjerojatno čak i za hrvatske nogometne suce i uvjete u SHNL-u.

Jedna od najkontroverznijih utakmica ove sezone je Osijek – Dinamo 2:3 u 7. kolu. Dinamo je sve do 85. minute gubio 0:2, no onda s dva penala došao do senzacionalnog preokreta. Drugi, zbog prekršaja nad Dinamovim Dinom Perićem je osporavalo daleko manje ljudi nego onaj prvi. Osijekov Darko Nejašmić nedvojbeno je igrao rukom, ali čini se na crti kaznenog prostora. Zato su se postavljala pitanja: Gdje je nedozvoljeno udario loptu – unutar kaznenog prostora ili van njega? Je li to onda penal ili slobodnjak za Dinamo? Mario Zebec, sudac utakmice, tada je na poziv glavnog VAR pomoćnika otišao do monitora, pregledao situaciju te nakon procjene da je Nejašmić bio unutar svog kaznenog prostora dosudio penal za Dinamo.

Ova odluka, kao i ona za prethodni kasni penal za Dinamo, a protiv Osijeka, izazvale su veliku pažnju, ali i ogorčenje javnosti. Zato je dan kasnije izvanrednu konferenciju za medije sazvao Bruno Marić, šef hrvatskih nogometnih sudaca. “Komisija nogometnih sudaca po prvi put na ovaj način izlazi u javnost, upravo da pokažemo kako je transparentnost naš cilj i sve ono što radimo uvijek dostupno. Posebno kad odluke s utakmica izazovu veliki interes. Jučerašnja utakmica koja je izazvala veliki interes hrvatske sportske javnosti je, kao što ste i vidjeli, bila intrigantna, međutim komisija nogometnih sudaca je jasno analizirala sve situacije i ja ću vam prezentirati stavove sudaca u vezi odluka.

Naravno da nismo zadovoljni što dolazimo pred vas, pričamo i objašnjavamo, ali komunikacija s vama je izuzetno važna. Tražimo da se javnost informira na ispravan način i da dopustite da pokažemo ono što zanima hrvatsku javnost. I da pokažemo kako smo jasno donijeli odluke koje su temeljene isključivo na pravilima nogometne igre. U ovo sve uložen je veliki napor i suđenje u našoj prvoj ligi, koja je pod medijskom paskom, je vrlo kvalitetno te naši suci posao obavljaju vrlo kvalitetno, o čemu ste u vašim medijima i pisali. U takvim situacija je očekivano da sudac na terenu donese ispravnu odluku. Najbolje za sve nas bi bilo da je sudac donio odluku odmah na terenu. Ovdje se radi o igranju rukom u kaznenom prostoru i time kaznenom udarcu.”

Ovo nije bio jedini revolucionarni potez kojeg je Marić tom zgodom povukao. Tada je naime po po prvi put u povijesti javnosti dao na uvid razgovor sudaca u VAR sobi. Pustio ga je s laptopa. Na snimci nema Marija Zebeca, ali čujemo Bebeka kao glavnog i Hrvoja Radića kao pomoćnog VAR suca. Razgovarali su jasno, smisleno, smireno i činilo se profesionalno.

Bruno Marić po završetku reprodukcije izjavio je da je snimka nastala u VAR sobi: “Čuli ste snimku iz VAR sobe, iako znate koliko je to stresno, osobito u završnoj fazi utakmice kada se donosi najteža odluka za kazneni udarac. Sudac u VAR sobi je iskoristio alat koji se inače koristi za određivanje zaleđa. Spustio je okomicu i potvrdio da se ona nalazi unutar kaznenog prostora, a kažnjivo bi bilo čak i da je na crti. Ponavljam, sudac je pogriješio što na terenu nije donio odluku o ovom kaznenom udarcu. Iz ove situacije je razvidno da je VAR soba opravdano intervenirala te pozvala suca na pregled snimke, kako bi pogledao događaj i ispravno dosudio kazneni udarac.” Marić je tada istaknuo: “Ovo što vidite na snimci nismo smjeli isporučiti u prijenosu, ovo je radni materijal našeg VAR suca u VAR sobi.”

No pola godine kasnije, to jest ovih dana, u javnost su procurile snimke komunikacije sudaca s brojnih utakmica ove sezone. Na tim snimkama sve pršti od urlanja, psovki, stresa, kaotičnosti… nema ni traga onoj staloženosti i smirenosti sa snimke Bebeka i Radića koju nam je u rujnu prošle godine revolucionarno pustio Marić. Sumnje u to da je spomenuta snimka snimljena uživo, tijekom stresene i kaotične završnice utakmice Osijeka i Dinama u rujnu prošle godine, potvrđena je kada je u sklopu općeg curenja snimki s utakmica, procurila i ona s utakmice Osijeka i Dinama. Na toj snimci o tome je li penal za Dinamo ili ne komuniciraju Bebek, Radić, ali i Zebec, kojeg nema na rujanskoj snimci. Ovo očito nije ista snimka. Ona koja je procurila sada nije smirena, nego je kaotična, jedan je akter više u razgovoru. Sve je dakle drugačije osim sugestije Zebecu – ruka je bila unutra, penal je za Dinamo.

Jasno je dakle da je jedna od dvije snimke iste situacije autohtona, snimljena za vrijeme utakmice, dok je druga snimljena naknadno, simulirana, fabricirana. Moramo dodati ono što je očito. Snimka koju smo čuli kasnije, dakle ona koja je sada procurila, djeluje autentično. Ona pak na kojoj su samo Bebek i Radić i koju nam je u rujnu prošle godine servirao Marić, u odnosu na nju doima se kao da je snimljena naknadno, u studiju. Poput simulacije rada VAR sobe.

Upravo to i jest bio slučaj. iz HNS-a su naime sada objasnili da su nakon odigrane utakmice u rujnu Ivan Bebek i kolege u VAR sobi simulirali prikaz rada VAR sobe kako bi pokazali na koji način je odlučeno da je Nejašmić igrao rukom unutar kaznenog prostora te da je to kazneni udarac za Dinamo. To je napravljeno dan nakon utakmice. To je bio samo prikaz, a ne autentičan dokument. Original nisu pustili jer bi tako kršili propise FIFA-e, dodaju iz HNS-a. Komisija nogometnih sudaca je u srijedu, na konferenciji za medije o događanjima na utakmici Varaždin – Hajduk, koristila audio snimku koju je objavio Hajduk. Dodali su da video snimku kamere koju ima VAR i na kojoj je, kako kažu, ustanovio zaleđe Uremovića, nemaju u posjedu, ali ni taj video po pravilima FIFA-e ne bi smjeli objaviti, nego samo video koji je snimio Croatel za potrebe televizijskog prijenosa.

No problem što na Marićevoj presici u rujnu nije objašnjeno da šef hrvatskih sudaca ne pušta autentičnu, izvornu snimku nastalu za vrijeme utakmice, nego naknadno snimljenu simulaciju.

“Ova tiskovna konferencija je služila isključivo da skrenemo pozornost hrvatskoj javnosti da mi ne skrivamo ništa, da smo transparentni i da ne želimo da fabriciranim i manipulativnim snimkama netko dovodi u pitanje sustav natjecanja ili rad Komisije nogometnih sudaca ili sudaca u terenu za igru.” rekao je Marić na novoj izvanrednoj presici, prije tri dana. Dok je još bio šef sudaca. Točnije, prije nego što je podnio ostavku.

Nakon što je to napravio, saznali smo da su Bebek i Radić u rujnu na snimci koju je pustio Marić simulirali rad VAR sobe. Točnije, da su vjerojatno dan nakon utakmice snimali sebe kako procjenjuju da je penal za Dinamo. Tu, naknadno napravljenu snimku, Marić je pustio kao dokaz da je VAR soba sve dobro napravila. Marić, koji se uvijek i do zadnjeg dna kleo u transparentnost te žestoko bio protiv fabriciranih i manipulativnih snimaka, upravo takvu snimku je javnosti predstavio kao original. Da nisu procurile autentične snimke komunikacije sudaca i dalje bismo mu vjerovali.

Za analizu utakmice Valencia – Real Madrid kliknite OVDJE.

Komentari

komentara

« Povratak