OVO NISU ISTINE: Loše vijesti za Hrvatsku. Hajduk ili Rijeka ostaju bez Europa lige?

FOTO:

Jučer smo objavili potencijalno sjajnu vijest za hrvatski nogomet. Ruski nogometni klubovi neće igrati u europskim natjecanjima sljedeće sezone, pa ni u Ligi prvaka, objavila je UEFA, koja je također odlučila zamijeniti Rusiju Portugalom na ženskom Europskom prvenstvu, koje se od 6. do 31. srpnja održava u Engleskoj.

To je hrvatskim klubovima otvorilo veliku mogućnost da barem jedan od njih, i to pobjednik finala Kupa u kojem igraju Hajduk i Rijeka, završi u Europa ligi. To je puno bolja opcija od Konferencijske lige jer bi hrvatski klub, čak i u slučaju da ispadne u EL-u, mogao nastaviti natjecanje u nižerangiranoj Konferencijskoj ligi i ondje osigurati skupine.

Ipak, danas stižu vijesti koje znatno kompliciraju situaciju. Kako piše sportski analitičar i profesor Tomislav Globan, UEFA je imala jednu rupu u 4. pretkolu Europa lige. Umjesto da je popuni pomicanjem jednog kluba iz trećeg pretkola, pomaknula je dva kluba i time nanijela Hrvatskoj velike probleme.

Naime, tim postupkom smanjio se broj parova u trećem pretkolu Europa lige. To je ostavilo samo jedno slobodno mjesto upražnjeno izbacivanjem ruskih klubova, a upotpunit će ga klub iz srpske lige koja ima veći koeficijent od HNL-a.

Bert Kassies, svjetski autoritet broj jedan kad je riječ o koeficijentima i formatima europskih natjecanja, piše da je ovaj neočekivani obrat po pitanju popunjavanja liste (smanjenje broja parova u trećem pretkolu EL-a s 3 na 2) vjerojatno znak da UEFA želi po svaku cijenu u tom pretkolu imati jednak broj osvajača kupova i klubova koji su ispali u drugom pretkolu Lige prvaka.

To je loša vijest za Hrvatsku jer joj znatno manji broj scenarija u završnici ove europske sezone donosi mjesto u Europa ligi. U slučaju da Europa ligu osvoji klub koji se plasirao u Ligu prvaka preko domaće lige (poput RB Leipziga), onda se ne bi oslobodilo mjesto u Europa ligi za klub iz Konferencijske lige.

Jedini scenarij koji hrvatskim klubovima odgovara je onaj u kojem Europa ligu osvoji klub koji će se u istu plasirati preko nacionalnog prvenstva. To bi, primjerice, mogao biti West Ham, koji bi morao prestići barem jedan klub ispred sebe, prenosi Index.hr.

Komentari

komentara

« Povratak