OVO SE SVI PITAJU: Zašto je Wales ispred Hrvatske na tablici skupine u kvalifikacijama?

FOTO:

Hrvatska nogometna reprezentacija završila je prvi kvalifikacijski ciklus za odlazak na Europsko prvenstvo koje će se igrati u Njemačkoj.

Podsjećamo, Vatreni su u prvom kolu remizirali kod kuće protiv Walesa 1:1 da bi potom u drugom kolu kao gosti svladali Tursku 0:2. Dalića i reprezentativce sada očekuje završnica Lige nacija koja će se igrati sredinom lipnja u Nizozemskoj, dok će biti slobodni u svojoj skupini što se tiče kvalifikacija. Nakon toga naši nogometaši će svoje kvalifikacijske susrete igrati u rujnu, listopadu i studenom.

Osim Hrvatske, jučer je do tri boda došao i Wales koji je s minimalnih 1:0 svladao Latviju. Velšani su se tako izjednačili s našima na vrhu tablice. Ono što zbunjuje mnoge navijače koji gledaju tablice skupina jest zašto je Wales ispred Hrvatske na prvome mjestu, a ima lošiju gol razliku. Iz svake kvalifikacijske skupine izravno na Euro idu prve dvije reprezentacije, a ako su dvije ili više momčadi izjednačene kriterij određivanja poretka je sljedeći:

1. Broj osvojenih bodova u međusobnim susretima

2. Gol razlika u međusobnim utakmicama

3. Broj postignutih golova u međusobnim utakmicama

4. Gol razlika u svim utakmicama u skupini

5. Broj postignutih golova u svim utakmicama u skupini

6. Broj postignutih golova u gostima u svim utakmicama

7. Broj pobjeda u svim utakmicama

8. Broj gostujućih pobjeda u svim utakmicama

9. Fair play kriterij

10. Renking u Ligi nacija

Kad bi, teoretski, danas završile kvalifikacije Hrvatska bi bila ispred Walesa. Međusobni omjer je neodlučen, 1:1, pa bi se prva tri kriterija preskočila. Prema prvom sljedećem, a to je gol razlika u svim utakmicama u skupini, Hrvatska bi bila ispred Walesa.

No Velšani su na svim servisima, pa čak i na službenoj UEFA-inoj tablici, ispred Hrvatske pa je jedino logično objašnjenje greška u sustavu. Na stranicama UEFA-e pod pravilima kvalifikacija piše da će se gore navedeni kriteriji primijeniti po završetku natjecanja i u slučaju da će dvije ili više reprezentacija biti izjednačene pa nema sumnje da će tablice onda biti točne, piše Index.hr.

Komentari

komentara

« Povratak