OZBILJAN PROBLEM: Evo zašto Ivan Santini ne može igrati za Osijek

FOTO:

Sjajni hrvatski napadač, Ivan Santini, odlučio se na povratak u HNL nakon gotovo dvogodišnje avanture u dalekoj Kini gdje je nosio dres Jiangsu Suninga.

31-godišnjak je postao igrač Osijeka 12. veljače prema transfermarktu, a u međuvremenu odigrane su dvije prvenstvene utakmice. No, bez Santinija. Novi kapitalac Nenada Bjelice još će neko vrijeme biti izvan konkurencije za utakmice jer njegovi papiri iz Kine još nisu došli u Gradski vrt. Naime, Santini je jednostrano raskinuo ugovor s Jiangsuom, pa sad Kinezi ne šalju papire.

Zbog ovog čudnog slučaja kontaktiran je poznati domaći strateg Dražen Besek koji je godinama radio u toj zemlji. On je u razgovoru za Sportske novosti pojasnio stvari:

“Nema pravila. Priča je ista kao i u svim drugim državama ili klubovima. Nema to veze s Kinezima. Jednostavno ovisi o tome u kakvim se odnosima Santini razišao s svojim klubom. Ne može se generalizirati i kazati da je priča na bilo koji način povezana s Kinom ili kineskim klubovima. U transferima imaš dobra i loša iskustva, ali tako je svugdje”, govori Besek koji potom otkriva kako je imao samo dobra iskustva:

“Ja sam imao dobra iskustva u Kini, većinom dobra. Nisam imao nikakvih problema. Gledajte, uvijek je u pitanju interes strana potpisnica ugovora. Vidim da je Santini jednostrano raskinuo ugovor. Kod tih jednostranih raskida vrlo je bitno u kakvim odnosima se to napravilo, te kakve su stavke ugovora. Obično se treba znojiti kod potpisivanja ugovora kad se dogovaraju uvjeti. Mi ne znamo kakve uvjete ima Santini u ugovoru, je li uglavljena stavka što se događa kad igrač želi napustiti klub. Zato je zaista teško nešto kazati na tu temu, kad ne znamo kakav je ugovor koji je Santini potpisao.” Za kraj je Besek bio jasan:

“Nisu Kinezi zločesti! Svaki klub štiti svoje interese. U Kini je istovjetno kao i drugdje. Konačno, da vam kažem još nešto. Nitko nas, koji smo bili tamo, nije tjerao da idemo u Kinu. Svi tražimo angažmane, igračke ili trenerske transfere. Važno jest da se kod potpisivanja ugovora misli na stvari koje bi se mogle dogoditi kasnije. Kod raskida se obično događaju stvari koje nisu bile definirane ugovorom. Sigurno da Santini zna u kakvim je odnosima raskinuo ugovor sa svojim kineskim klubom, te što može očekivati.”.

Komentari

komentara

« Povratak