POČINJE LI KONAČNO GRADNJA? Sutra se potpisuju ključni papiri za novi stadion u Maksimiru!

FOTO:

Grad Zagreb, vlada i Zagrebačka nadbiskupija u srijedu u 13 sati u prostorijama vlade potpisuju sporazum o izgradnji novog stadiona u Maksimiru, priopćile su danas gradske vlasti. Na potpisivanju će biti gradonačelnik Tomislav Tomašević, premijer Andrej Plenković i zagrebački nadbiskup, mons. Dražen Kutleša, piše Index.hr.

Time bi se trebao riješiti 27 godina star spor oko zemljišta na kojem se nalazi sadašnji i na kojem bi se trebao graditi novi maksimirski stadion. Taj spor pokrenut je još 1997. godine, a sporazum, koji potpisuje Tomašević, u prosincu je usvojila Gradska skupština Grada Zagreba.

Potpisivanjem ovog sporazuma Crkva odustaje od povrata zemljišta i skida zabilježbe sa čestica te se otvaraju vrata gradnji novog stadiona. No, njegova izgradnja je još daleko od bilo kakve realizacije iako vladajući sad više nemaju nikakvih izgovora zašto ne bi počeli s projektom.

Prema aktualnom planu gradskih vlasti, da bi se mogao početi graditi stadion u Maksimiru, treba prvo rekonstruirati Kranjčevićevu. Radovi na Zagrebovom stadionu trebali su krenuti do kraja prošle godine, ali nisu zbog zavrzlama oko natječaja za izradu glavnog i izvedbenog projekta.

On je konačno potvrđen 22. siječnja i sad se tek može raspisati natječaj za izvođača radova i, u najboljem slučaju, rekonstrukcija Kranjčevićeve mogla bi početi do kraja godine. Prema idejnom projektu i riječima Tomaševića i njegovih suradnika, radovi u Kranjčevićevoj trajali bi godinu dana, što je najoptimističnija moguća prognoza.

U najboljem mogućem scenariju Dinamo bi se u Kranjčevićevu mogao preseliti krajem sljedeće godine, a tek onda bi, pod uvjetom da se u međuvremenu riješi sva dokumentacija, mogli početi rušenje starog i izgradnja novog stadiona u Maksimiru. U dugoročnoj projekciji Dinamo bi se na svoj novi stadion mogao useliti nekad 2028. godine.

Novi Dinamov stadion navodno bi gradila francuska tvrtka. Imao bi 34.000 mjesta, zadovoljavao bi sve najviše UEFA-ine kriterije, a čitav projekt bi, prema najavama, stajao oko 60 milijuna eura. No, u međuvremenu je sve poskupjelo, pa se može očekivati da će poskupjeti i troškovi izgradnje.

Sve ovo je, naravno, dogovoreno u izbornoj godini, pa priču treba uzeti s puno rezerve. Krajem prošle godine, u razmaku od par dana, najednom se pojavila priča o gradnji stadiona u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Koprivnici. Koliko će ih biti izgrađeno, tek ćemo vidjeti.

Komentari

komentara

« Povratak