POTRES U UEFI: Zvonimir Boban dao otkaz! Je li ovo njegov novi posao?

FOTO:

Zvonimir Boban odlučio je otići iz europske nogometne krovne organizacije (UEFA) zbog sukoba s predsjednikom Aleksandrom Čeferinom.

Legendarni hrvatski kapetan nije mogao ni želio prijeći preko Čeferinova pokušaja da, kako on smatra, nasilno ostane na vlasti duže nego što je trebao. Naime, Čeferin je krajem prošle godine počeo gurati promjene UEFA-ina statuta koje bi mu omogućile i četvrti mandat na čelu krovne europske nogometne federacije. Slovencu je aktualni mandat UEFA-ina predsjednika trebao isteći 2027. godine i prema statutu se više nije mogao kandidirati, odnosno ne može biti na vlasti više od 12 godina.

Boban je u razgovoru za Index.hr otkrio sve detalje: “Razgovarao sam s predsjednikom UEFA-e o problemu koji se dogodio tijekom posljednjeg sastanka Izvršnog odbora u Hamburgu zbog izmjene statuta. Nakon što sam izrazio najveću zabrinutost i svoje potpuno neslaganje s načinom i samim prijedlogom, predsjednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni ni moralni problem i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom.

Paradoksalno, upravo je Čeferin 2017. godine predložio i pokrenuo paket reformi koje su trebale zaštititi UEFA-u i europski nogomet od lošeg upravljanja, koje je bilo modus operandi starog, pokvarenog i već toliko puta optuženog sustava”, govori Boban i potom nastavlja:

“Glavne dvije točke reformi bile su da se ni predsjednik ni članovi Izvršnog odbora ne mogu kandidirati više od tri puta te je uveden starosni limit od 70 godina za sve članove Izvršnog odbora. Bila je to epohalna stvar za nogomet, ali i za njega samog. Tim činom Čeferin je zavrijedio poštovanje cijelog nogometnog naroda i javnosti te postao neupitan moralni autoritet, mnogima i putokaz za bolji i transparentniji nogomet.

Njegov odmak od tih vrijednosti i izmjena glavnih reformi teško su razumljivi, posebno u ovo delikatno nogometno vrijeme. Dobro razumijem da ništa nije idealno, a ponajmanje ja. I dobro znam da puno puta moramo prihvatiti kompromis, ali ako bih prihvatio ovako tešku i krivu odluku i okrenuo glavu, išao bih protiv načela i općih vrijednosti u koje duboko vjerujem.

Ne glumim nikakvog heroja i dobro znam da su mnogi istog mišljenja, možda naivnog, ali sigurno ispravnog. U ove tri godine odnos i suradnja s Aleksandrom i svim kolegama u UEFA-i bili su izvrsni. Hvala im na tome, želim im sve najbolje. Žao mi je i tužan sam, ali napuštam UEFA-u.”

Inače, Bobana povezuju s povratkom u hrvatski nogomet. Bobana hrvatski nogometni fanovi žele vidjeti u HNS-u ili Dinamu, no on nije htio doći dok je hrvatskim nogometom vladao Zdravko Mamić. Prije tri mjeseca Boban je za 24sata rekao:

“Kad ću doći u HNS? Moram biti pošten i reći da je to moja najveća frustracija, svakodnevna. Iako sam blizak hrvatskom nogometu, iako pratim koliko god mogu, nisam mogao prihvatiti funkciju koja mi je ponuđena. Dao sam riječ Čeferinu i to sam morao poštovati.”

Za analizu meča Đoković – Sinner kliknite OVDJE.

Komentari

komentara

« Povratak