PRAVA NOGOMETNA REVOLUCIJA: Uvodi se plavi karton! Evo što on znači…

FOTO:

Britanski Telegraph piše da bi se u nogomet uskoro mogao uvesti plavi karton.

Taj bi karton sudac utakmice pokazao u slučaju kada smatra da je igrač napravio prekršaj zbog kojeg bi trebao napustiti igru, ali ne do samog kraja utakmice. Taj prekršaj ipak nije za crveni karton. Plavim kartonom igrač bi dobio suspenziju iz igre u trajanju od deset minuta.

Karton bi se davao u slučaju taktičkih prekršaja ili ako igrač uđe u veću raspravu sa sucem. Plavi bi karton ograničio broj zaustavljanja obećavajućih napada, smatraju u IFAB-u.Ova praksa isprobana je u nižim velškim ligama i donijela je odlične rezultate. Momčadi su prestale praviti “taktičke prekršaje”, s ciljem zaustavljanja kontranapada protivnika.

IFAB, ključno nogometno tijelo za donošenje i priznavanje pravila, neko vrijeme radi na ovom projektu. Ovo je prvi put da je netko dobio informaciju kako je blizu realizacije u profesionalnom nogometu.

IFAB bi, dodaje Telegraph, ovo pravilo otkrio već ovog petka. Ono neće odmah biti implementirano u najjače lige svijeta, nego bi se krenulo od najnižih rangova, a suci bi se obrazovali na nove uvjete.

Komentari

komentara

« Povratak