Pred sjedište FIFA-e iskrcano 6500 lopti. Simbol su izgubljenih života u Kataru…

FOTO:

Njemački umjetnik Volker-Johannes Trieb i nacionalna udruga za radnička prava prosvjedovali su u petak pred sjedištem Međunarodne nogometne federacije (FIFA) uoči ždrijeba skupina za Svjetsko prvenstvo koje će u studenom i prosincu biti održano u Katru.

Prosvjed je uključivao istovarivanje 6500 nogometnih lopti napunjenih pijeskom ispred sjedišta FIFA-e u Zurichu, a svaka je lopta simbolizirala izgubljen život jednog radnika s područja Dalekog istoka koji su gradili infrastrukturu potrebnu za održavanje Svjetskog prvenstva u Katru.

Na svakoj je lopti ispisana poruka na njemačkom i engleskom “svjetska savjesti, ti si mrlja srama”. Britanski dnevnik The Guardian objavio je da je 6500 radnika, većinom iz zemalja jugoistočne Azije, izgubilo život radeći na području Katra od 2010. godine.

Prema katarskim vlastima ta smrtnost nije velika, s obzirom na to da se na području ove bliskoistočne države nalazi oko 1.4 milijuna radnika iz jugoistočne Azije. Umjetnik Volker-Johannes Trieb, koji je inicirao ovaj prosvjed, izjavio je da su radnici “tretirani kao robovi” te da su “umirali od vrućine, iscrpljenosti i nedostatka zaštitnih mjera”.

“FIFA-i i katarskoj vladi to je prihvatljivo”, izjavio je Trieb.

Predsjednik AWO-a, udruge koja se bori za radnička prava, smatrao je da mu je bila obveza uključiti se u ovaj prosvjed. “Ljudski životi, njihovi radni uvjeti i njihova sloboda ne mogu biti predmet pregovora i vrijede više od bilo kakve zarade. Osuđujemo i zatiranje prava žena u Katru”, rekao je Michael Scheffler te dodao:

“Zato ćemo uvijek biti posvećeni osiguravanju visokih socijalnih standarda i primjeni demokratskih struktura u zemljama kojima se dodjeljuje organizacija unosnih događaja.”

Komentari

komentara

« Povratak