PREDSJEDNIK UEFA-e OTKRIVA: “U Jugoslaviji sam navijao za jedan klub…”

FOTO:

14. rujna 2016. godine Aleksandar Čeferin postavljen je za 7. predsjednika UEFA-e. U finalnom glasanju svladao je nizozemskog predstavnika Michaela van Praaga.

Dolazi iz ugledne odvjetničke obitelji. Djed mu je bio profesor prava, a u odvjetničkom uredu oca Petra, koji je, uz ostale, branio i kosovskog političara Azema Vlassija, počeli su nakon studija raditi i Aleksander, te njegov tri godine stariji brat Rok. Aleksander je kao mladić igrao za NK Grosuplje, a druga velika sportska ljubav mu je – karate. Ima crni pojas. Prije devet godina izabran je za predsjednika slovenskog nogometnog saveza i tada je počeo njegov uspon do vrha UEFA-e koja ima sjedište u Ženevi.

Slovenac se prisjetio djetinjstva kada je bio veliki fan Hajduka:

“Nogomet je moj omiljeni sport otkako pamtim. Prvo Svjetsko prvenstvo koje sam, onako polovično, pratio, bilo je 1974. u Zapadnoj Njemačkoj. Kako sam tada imao samo sedam godina, ne sjećam se puno toga. Ali, zato dobro pamtim iduće Svjetsko prvenstvo 1978., kad je Argentina postala svjetski prvak. Pratio sam sva prvenstva, i svjetska i europska, i lige… U našoj bivšoj državi pratili smo i bavili se brojnim sportovima. Na žalost, ne vidim da je tako i danas s mladima. U Jugoslaviji sam bio navijač splitskog Hajduka, a moj najdraži igrač bio je Zlatko Vujović.”

Čeferin je i veliki fan naše lige za koju ima lijepe riječi: “Pratim hrvatsku ligu, barem rezultate, ako ne stignem cijele utakmice. Pratim kako igra Hajduk, kako ide Rijeci u kojoj je trener Simon Rožman, te kako ide Dinamu u kojem igra Petar Stojanović. Hrvatska liga ima taj problem da klubovi započinju natjecanje s nešto više od 300.000 eura od televizijskih prava, a Premier liga, na primjer, sa 180 milijuna funti. A onda igraju u istoj konkurenciji. Ovo je zapravo problem svih manjih liga koje nemaju dovoljno veliko tržište. Dinamo je tu svojevrsni fenomen, i odlično radi. Vaša reprezentacija je zapravo pravo čudo. Nikome u nogometnom svijetu nije posve jasno kako uspijevate ostvariti takve fantastične rezultate s relativno malim brojem stanovnika i malim ulaganjima u nogomet. Vaši su nogometaši daleko najveći ambasadori Hrvatske u svijetu.”

Cijeli razgovor možete pročitati OVDJE. Aleksander je odradio veliki ekskluzivni intervju za večernji.hr.

SVAĐA NA TRENINGU BARCELONE: POTUKLI SE MESSI I GRIEZMANN!

KORONA JE STIGLA U HNL: Jedan igrač pozitivan na virus, cijela momčad ide u samoizolaciju!

Komentari

komentara

« Povratak