Preminuo tvorac nogometnog remek djela koje smo zavoljeli

FOTO:

Talijanski kipar Silvio Gazzaniga umro je ovog ponedjeljka u svojoj 96. godini, no njegovo remek djelo, Fifin pehar koji se dodjeljuje pobjedniku Svjetskog nogometnog prvenstva ostaje besmrtan…

Talijanski umjetnik napustio je ovaj svijet, no ljubiteljima nogometa ostavio je iza sebe trofej koji je postao istinski simbol najuzbudljivijeg natjecanja ovog sporta, Svjetskog nogometnog prvenstva.

Silvio Gazzaniga kreirao je 1971. godine pehar koji se dodjeljuje pobjedniku SP-a i prvi je put predan Franzu Beckenbaueru koji je sa Zapadnom Njemačkom osvojio najuglednije nogometno natjecanje tri godine kasnije. Zatim ga je u rukama držao Argentinac Daniel Passarella pa Talijan Dino Zoff, a nakon njih Lothar Matthaus, Dunga, Didier Deschamps, Cafu, Fabio Cannavaro, Iker Casillas i na posljednjem Mundijalu 2014. godine u Brazilu njemački kapetan Philipp Lahm.

Gazzaniga je te 1971. godine pobijedio na Fifinom natječaju za novi trofej koji je morao zamijeniti stari pehar Jilla Rimeta jer ga je Brazil godinu prije dobio u trajno vlasništvo. Ideja talijanskog kipara, ljudske figure koje drže kuglu zemaljsku, pobijedila je u konkurenciji 53 dizajna.

Pehar koji je napravljen od 18 karatnog zlata i težak šest kilograma ubrzo je postao dio nogometne povijesti i po mnogima najljepši kojeg imamo u sportu, a talijanski umjetnik ostavio je svoj trag koji ga čini besmrtnim i nakon što je otišao s ovog svijeta…

Komentari

komentara

« Povratak