PRESUDILI SLABI REZULTATI: Hrvatski hit trener u Italiji dobio otkaz

FOTO:

Ivan Javorčić (43), hrvatski trener i bivši nogometaš koji je većinu života proveo u Italiji, nakon manje od pet mjeseci u drugoligašu Veneziji dobio je otkaz, piše Index.hr.

Javorčić je doveden kao specijalist za ekspresne ulaske u više rangove kako bi s ambicioznim klubom izborio Serie A. Morao je otići jer nakon 11 kola Venezia ima samo 9 bodova i nalazi se u zoni ispadanja. Četvrto mjesto, koje na kraju sezone vodi u kvalifikacije za prvu ligu, udaljeno joj je 10 bodova.

“Donijeli smo tešku odluku da našeg trenera razriješimo dužnosti. Ovo je bila teška odluka, ali ona koju smo morali donijeti. Momčad koju smo sagradili je suviše talentirana da bi na tablici bila tamo gdje smo mi. Ovo smo napravili kako bismo imali dovoljno vremena za popravljanje situacije. Mislim da je trener Javorčić uradio jako dobar posao čineći našu momčad kohezivnom. Ono što nije napravio dobro je korištenje talenta koji imamo i vođenje utakmice tako da maksimalno koristimo naše snage”, objavio je Venezijin predsjednik Duncan Niederauer.

Javorčić ima jako zanimljiv profesionalni put. Kao igrač potekao je u RNK Splitu, odakle je kao tinejdžer otišao u Bresciu, u kojoj je igrao Serie A s legendama poput Andree Pirla i Roberta Baggia. Njegovu karijeru na terenu značajno su skratile i ograničile ozljede pa je vrlo rano postao trener.

Neko vrijeme proveo je radeći u omladinskom pogonu Brescie, a njegov trenerski uspon započeo je u Pro Patriji, klubu koji je preuzeo kao četvrtoligaša. S njima je 2020. osvojio Serie D pa je nakon toga prešao u Südtirol, klub njemačke nacionalne manjine u Serie C.

S njim je odmah osvojio naslov, uz nestvarnih devet primljenih golova u 38 kola, što je prošle sezone bio najbolji defenzivni učinak neke momčadi u svim profesionalnim europskim ligama. Nakon dvije uzastopne titule u Serie D i Serie C Javorčić je ljetos preuzeo Veneziju, klub koji se trebao boriti za povratak u Serie A.

Komentari

komentara

« Povratak