Prvi put će se Svjetsko prvenstvo igrati u tri države, ovo su gradovi domaćini

FOTO:

Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će prvo koje će se održati u tri države te prvo s 48 reprezentacija. Domaćini prvenstva su Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada, a FIFA je sada objavila gradove domaćine natjecanja.

Svjetsko prvenstvo će se igrati u 11 američkih gradova (Atlanta, Boston, Dallas, Kansas City, Los Angeles, Miami, Houston, New York//New Jersey, Philadelphia, San Francisco, Seattle), dva kanadska (Toronto, Vancouver) i tri meksička grada (Guadalajara, Mexico City, Monterrey).

“Prošli smo dug put u odabiru ovih 16 gradova. Ovo je povijesni dan za spomenute gradove, sva tri nogometna saveza, ali i FIFA-u”, izjavio je predsjednik krovne nogometne organizacije Gianni Infantino. U konkurenciji su bili i Cincinnati, Denver, Edmonton, Nashville, Orlando i Washington DC/Baltimore, no oni su otpali.

“Oduševila nas je nenadmašna konkurentnost ovog selekcijskog procesa. Iznimno smo zahvalni ne samo na 16 odabranih gradova već i ostalih šest s kojima se veselimo nastavku suradnje i istraživanju dodatnih prilika za dobrodošlicu navijačima i timovima koji će sudjelovati”, dodao je dopredsjednik FIFA-e i predsjednik Concacafa Victor Montagliani.

Većina stadiona ima kapacitet veći od 60.000 mjesta. Najmanji je BMO Field u Torontu koji prima 30.000 gledatelja, a nakon rekonstrukcije imat će 45.000 mjesta, a najveći je stadion Azteca u Mexico Cityju sa 87.523 mjesta. Još uvijek nije poznato gdje će se igrati finale. “O tome još moramo raspraviti, napraviti analizu i donijet ćemo odluku kada dođe vrijeme”, dodao je Infantino.

Predsjednik FIFA-e je najavio kako će se prilikom slaganja gradova domaćina po skupinama razmišljati o udaljenostima jer su neki gradovi udaljeni i više od 4000 kilometara jedan od drugog. “U regiji kao što je Sjeverna Amerika moramo imati to na umu kako bismo osigurali da momčadi igraju u klasterima, gdje navijači ne moraju putovati na lude udaljenosti, baš kao ni timovi”, rekao je Infantino.

Meksiko je do sada bio dva puta domaćin SP-a (1970, 1986), Sjedinjene Države jednom (1994), dok će ovo biti prvo domaćinstvo za Kanadu. “SP 2026. bit će najveće do sada i ne može se uspoređivati ​​s prethodnim. Mislim da toga zemlje domaćini još nisu svjesne. Svjetsko prvenstvo u tri zemlje imat će ogroman utjecaj na cijelu regiju i širu nogometnu zajednicu,” poručili su iz FIFA-e.

SLUŽBENO: BORUSSIA DORTMUND DOVELA HRVATA!

Komentari

komentara

« Povratak