PUNO JE TU NEJASNOĆA: Tko je odgodio još jednu Hajdukovu utakmicu?

FOTO:

Danas je službeno objavljeno kako je odgođena utakmica četvrtog kola SuperSport HNL-a između Hajduka i Gorice. Trebala se igrati u nedjelju 7. kolovoza, 2022. godine.

Tko je tražio dogodu?

Utakmica četvrtog kola HNL-a između Hajduka i Gorice je odgođena. Razlog tome jest što će Hajduk uzvratnu utakmicu trećeg pretkola Konferencijske lige igrati u srijedu 10. kolovoza. Odluku je objasnio povjerenik ovog natjecanja, Josip Brezni:

„Smatram opravdanim da se utakmica Hajduk – Gorica odgodi po službenoj dužnosti i tako momčadi HNK Hajduk omogući kvalitetnija priprema za ostvarenje pozitivnog rezultata u kvalifikacijama za UEFA Konferencijsku ligu.”

Nakon objave ove informacije, pojavilo se nekoliko nedgovorenih pitanja. Naime, Hajduk nije odigrao ni susret drugog kola, koji je odgođen na zahtjev Rijeke. Ovaj put, u priopćenju o odgodi utakmice Hajduka i Gorice nije navedeno da je to zatražio Hajduk. Znači li to da je utakmica odgođena intervencijom povjerenika za natjecanje?

Ako je to slučaj, tad se radi o kršenju pravilnika o ovom natjecanju, gdje članak 4. kaže:

„Klubovi koji sudjeluju u kvalifikacijama za UEFA Ligu prvaka, Europa ligu i Konferencijsku ligu, za vrijeme tog natjecanja, imaju pravo na odgodu jedne prvenstvene utakmice u što se ne bi ubrajala eventualna potreba odgode neke utakmice zbog preklapanja termina odigravanja utakmica UEFA i prvenstva (kada su u paru klub koji igra kvalifikacije za Ligu prvaka i klub koji igra kvalifikacije za Europa ligu ili Konferencijsku ligu).”

Drugim riječima, HNS može odgoditi prvenstvenu utakmicu, bez da to pravo iskoriste klubovi, samo kada se obje ekipe natječu u europskim natjecanjima. Kako se Gorica ne natječe u Europi, utakmica je smjela biti odgođena jedino na Hajdukov zahtjev. Ako je to Hajduk učinio, izbori li plasman u grupnu fazu Konferencijske lige, prema propozicijama natjecanja, u tom periodu više neće moći zatražiti odgodu susreta u SuperSport HNL-u. Naime, prema pravilniku o HNL-u, klub koji se plasira u grupnu fazu UEFA natjecanja ima pravo na još jednu odgodu utakmice tijekom jeseni ukoliko već u kvalifikacijskom dijelu nije imao ukupno dvije odgode. U Hajdukovom slučaju to će već biti dvije odgode, iako je on zatražio jednu ili nijednu.

Već u petom kolu SuperSport HNL-a, u kojem je za 13. kolovoza zakazan derbi Dinama i Hajduka, bi moglo doći do novih problema. Hajduk protiv Guimaraesa igra 10. kolovoza, a Dinamo će, prođe li Ludogorec, 16. ili 17. kolovoza igrati play-off Lige prvaka. Ova situacija bi se mogla procijeniti kao “preklapanje termina”, kako je navedeno u članku 4. propozicija natjecanja. U tom bi scenariju Hajduk u prvih pet kola SuperSport HNL-a odigrao tek dva ogleda. Moguće je i da se razmak između srijede i subote te subote i utorka/srijede smatrao dovoljnim pa HNS ne bi odgodio derbi.

U svakom slučaju, Index.hr je o ovim nejasnoćama pokušao tražiti objašnjenje povjerenika Josipa Breznog, no on je odbio razgovarati s novinarima. Isti portal je pkušao odgovore dobiti pomoću službenog maila lige, no on – ne postoji…

Komentari

komentara

« Povratak