Realovu zvijezdu prozvali da se ‘ponaša poput majmuna’, a evo njegovog odgovora!

FOTO:

U Španjolskoj je već danima glavna tema proslava golova Viniciusa Juniora, ali i rasističkog ispada jednog agenta…

‘Moja želja za pobjedom puno je veća od toga’

Zvijezda Rea Madrida, Vinicius Junior svoje golove slavi plesom, što je uglavnom karakteristično za južnoameričke nogometaše. Dio javnosti smatra kako to radi provokativno prema suparnicima i da ih time ponižava.

Predsjednik udruženja nogometnih agenata Pedro Castro jedan je od onih koji je javno optužio Viniciusa da pretjeruje:

„Ako zabijete gol i zaplešete sambu, onda idite na Sambodrom. Na terenu moraš poštivati svoje kolege i prestati se ponašati kao majmun.”

Voditelj je nakon što je čuo riječ “majmun” prekinuo njegov govor i rekao mu:

„Ne možete tako zvati ljude, nemojte to više raditi.”

Očekivano, Castrova je izjava podigla veliku medijsku prašinu, a na Viniciusovu stranu su stali brojni nogometaši, poput Neymara i Pelea. Također, Real je objavio da će tužiti Castra.

I sam se Vinicius oglasio videom na Instagramu:

“Dok god je boja kaže važnija od svjetla u očima, bit će rata. Ovu frazu sam tetovirao na tijelu. Ta misao mi je urezana u misli. I u životu ovu filozofiju pretvaram u stvarnost. Kažu da sreća smeta. Sreća crnih Brazilaca koji su uspješni u Europi smeta još više. Ali moja žudnja za pobjedom, moj osmijeh i žar u očima su daleko jači od toga.

Ni ne pokušavajte zamisliti koliko. Sada sam bio žrtva ksenofobije i rasizma u jednoj rečenici, ali ništa od toga nije počelo jučer. Prije par tjedana neki su počeli kritizirati moj ples. Ali to nije moj ples. Pripada Ronaldinhu, Neymaru, Lucasu Paqueti, Griezmannu, Joau Felixu, Matheusu Cunhi… Brazilskim pjevačima funka i plesačima sambe, latinoameričkim pjevačima reggaetona, crnim Amerikancima…  

Svi oni plešu kako bi slavili kulturalnu raznolikost svijeta. Prihvatite to! Poštujte to! U svakom slučaju, ja neću prestati! Dolazim iz zemlje kojom vlada siromaštvo. U kojoj ljudi nemaju pristup obrazovanju. Često ni hrani! Inače ne odgovaram javno na kritike, kao ni na pohvale. Radim! Puno! Na terenu i van njega.

Razvio sam aplikaciju koja pomaže obrazovanju djece iz državnih škola. Napravio sam to bez ičije financijske pomoći. Gradim školu koja nosi moje ime. I napravit ću puno više za obrazovanje. Želim da generacije koje dolaze budu spremne, poput mene, na borbu protiv rasizma i ksenofobije.

Uvijek se trudim biti primjeren profesionalac i građanin. Ali to ne donosi klikove ni reach na društvenim mrežama. Zato kukavice izmišljaju probleme kako bi me napale. Scenarij je uvijek isti. Završi s isprikom ili “krivo su me citirali”. Ali rasisti, ponavljam vam: Neću prestati plesati. Na Sambadromu, Bernabeuu, gdje god ja želim! S ljubavlju i osmijesima svima koji su sretni, Vini Jr.”

Komentari

komentara

« Povratak