REVOLUCIJA U NOGOMETU! Ova liga kreće u testiranje dosad neviđenih izmjena pravila!

FOTO:

Nizozemski nogometni savez razmatra revolucionarne promjene pravila igre koje bi uveo od sezone 2023./2024. u svojoj drugoj ligi. Među idejama o kojima se razmišlja izdvajaju se dužina poluvremena, izvođenje auta i slobodnih udaraca, neograničen broj izmjena igrača, ali i petominutna isključenja za nogometaše koji naprave grube prekršaje.

Jan Dirk van der Zee, direktor amaterskog nogometa u okviru nizozemskog saveza, već se istaknuo nekim revolucionarnim idejama u nogometu, poput one da žene i muškarci igraju zajedno na seniorskoj razini amaterskog nogometa u Nizozemskoj. Sad nudi nove ideje koje bi, tvrdi, uvjetovale da igra postane “brža, sportskija i privlačnija gledateljima”.

Eksperiment za koji se zalaže trebao bi započeti u dogovoru s klubovima i Međunarodnim odborom nogometnih saveza, a treba naglasiti da je zapravo riječ o podizanju revolucionarnih ideja na višu razinu jer upravo takav izgled nogometa u Nizozemskoj se testira već pet godina. “Rezultati su obećavajući”, dodaje Van der Zee.

Bude li njegova ideja prihvaćena, od sezone 2023./2024. u drugoj nizozemskoj ligi igrat će se nogomet u dva poluvremena od 30 minuta čiste igre. Zaustavljanjem igre zaustavio bi se i sat, pa bi se zapravo vrijeme igre kopiralo iz primjera nekih drugih sportova, poput košarke ili rukometa.

Lopta sa strane izvodit će se nogom umjesto rukom, a slobodni udarci mogu započeti driblinzima, odnosno vođenjem lopte. Isto vrijedi i za udarce iz kuta. Neograničen broj zamjena igrača još je jedna ideja, a među njima se ističe i isključenje igrača na pet minuta zbog grubljih prekršaja dosad sankcioniranih žutim kartonima.

BOMBA OD TRANSFERA: LOVRO MAJER RADI TRANSFER KARIJERE?

Index.hr

Komentari

komentara

« Povratak