SAVRŠENI UČINAK DINAMA, RIJEKE I OSIJEKA: Evo zašto je važno razbiti AEK i PAOK u trećem pretkolu!

FOTO:

Zvuči nekako nestvarno i jako čudno da susjedna Srbija ima klub koji se direktno plasira u grupnu fazu Lige prvaka. Zašto? Prije svega zato što nijedan njihov klub nije u posljednjih 30 godina napravio neki jaki rezultat u Europi kao primjerice naš Dinamo koji je igrao četvrtfinale Europske lige nedavno ili čak i Hajduk koji je 1995. godine bio u četvrtfinalu Lige prvaka.

Međutim, Srbi se mogu pohvaliti da i Crvena Zvezda i Partizan sasvim solidno odrade svoje europske avanture. Npr. Hrvatska je 2020. godine imala dva predstavnika, ali je to katastrofalno iskorišteno pa smo se već odmah sljedećeg ljeta vratili na  četiri kluba u Europi. Ukratko, Dinamo ne može sam i svi to dobro znamo.

Hrvatska je trenutno na 19. mjestu kada su u pitanju nacionalni koeficijenti. Ove sezone se brišu rezultati iz sezone 2018/19. kada je Hrvatska imala sjajnih 5.750. Naravno, to je ona sezona kada je Dinamo napokon ostvario famozno ‘europsko proljeće’. A iza nas je upravo Grčka, nacija s kojom ćemo vjerojatno imati pakleni dvostruki dvoboj u trećem pretkolu Lige prvaka, odnosno Konferencijske lige. Dinamo i AEK u trećem pretkolu Lige prvaka, a Hajduk i PAOK u trećem pretkolu Konferencijske lige.

Grci gube također sjajnih 5.100 bodova, a dodatni problem ovog ljeta je taj što imaju čak pet klubova pa njihova pobjeda vrijedi 0.200 umjesto 0.250. Ispred nas još uvijek su Rusija (sigurno preskačemo), Danska, Norveška, Češka i Ukrajina. Kada se već prebacimo na ovu godinu onda dobro vidimo da je čak i moguće napraviti golemi skok na UEFA-inoj tablici nacionalnih koeficijenata.

Hrvatska sad, zahvaljujući pobjedama Dinama, Rijeke i Osijeka, ima ukupni koeficijent 20.4000 što nas trenutno stavlja na 20. mjesto, a npr toliko željeno 15. mjesto trenutno drži Norveška koja ima točno 24.000. Slažete li se da je to itekako dostižno?

Eventualnim rušenjem Grka riješili bi veliku prijetnju, a naravno, tu se onda očekuje dobar rezultat Rijeke i Osijeka koji su nas jučer oduševili minimalnim pobjedama. Rijeka će, kako sada stvari stoje, vrlo vjerojatno ići na Farske Otoke gdje bi trebali igrati protiv B36. S druge pak strane Osijek će na Cluj ili Adanaspor, ali prvo treba srediti Mađare u uzvratu.

Komentari

komentara

« Povratak