SJAJNE VIJESTI ZA HRVATSKE KLUBOVE: Najbolji iz HNL-a ide bez kvalifikacija u Ligu prvaka?!

FOTO:

Prema posljednjim informacijama, od sezone 2024./25 na snagu bi trebao stupiti novi način podjele kvalifikacijskih uloga u europskim klupskim natjecanjima.

Dobre vijesti za Dinamo

Dinamo je već godinama jedini klub koji značajnije doprinosi hrvatskom nacionalnom koeficijentu. Nekoliko sjajnih europskih sezona dovelo je Modre do toga da su trenutno 29. klub u Europi kada je u pitanju koeficijent ostvaren kroz rezultate u Ligi prvaka i Europa ligi.

Dinamu bi ubuduće put do Lige prvaka mogao biti mnogo lakši nego dosad. Naime, od sezone 2024./25. bi trebalo doći do nove podjele kvalifikacijskih uloga. U slučaju da osvajač Lige prvaka osigura ulazak u Ligu prvaka preko domaćeg prvenstva (što je uglavnom slučaj), prazno mjesto neće, kao dosad, ići prvaku 11. države prema koeficijentu. Umjesto toga, direktni plasman u Ligu prvaka ostvarit će klub s najvećim koeficijentom u takozvanom champions pathu kvalifikacija. U njemu se inače natječu prvaci slabije rangiranih liga koje nemaju direktno mjesto u Ligi prvaka, a Dinamo baš tamo godinama igra za ulazak u Ligu prvaka.

S obzirom da je Dinamo već godinama među klubovima s najvećim koeficijentom, vrlo je blizu statusa najboljeg kluba u “champions pathu”. Drugim riječima, mogao bi za dvije sezone imati direktan plasman u Ligu prvaka. Prema trenutnoj ljestvici, ispred njega je samo jedan klub, ukrajinski Šahtar.

Još jedna najavljena promjena bi mogla biti dobra za hrvatske klubove. Naime, osvajač hrvatskog kupa će tad kretati od prvog pretkola Europa lige, umjesto od trećeg pretkola Konferencijske lige kao dosad.

Komentari

komentara

« Povratak