SKANDAL U ZADRU: Prekinuta utakmica Zadra i Šibenika. Navijači rasistički vrijeđali igrača Šibenika

FOTO:

Danas je na Stanovima igran prijateljski susret između Zadra i Šibenika, ali nije odigrano svih 90 minuta.

U 65. minuti su igrači poslani u svlačionice, pri rezultatu 4:2 za Šibenik, a do prekida je došlo zbog rasističkog ispada dijela domaćih navijača. Nekolicina navijača Zadra ušla je na zatvorenu južnu tribinu preskočivši ogradu te potom uz hukanje bacila bananu, i to u smjeru Šibenikovog braniča Marcosa Mine.

Utakmica je odmah prekinuta, a zadarski klub uputio je ispriku samom igraču te kompletnoj gostujućoj delegaciji. “U ime svih Zadrana ovim putem se ispričavam Šibeniku i Marcosu Mini za ovaj sramotni ispad dijela gledatelja. Moram naglasiti kako to nisu naši navijači i da ovakvom ponašanju nema mjesta na sportskim terenima. Oštro osuđujem i zgrožena sam ovim činom i napravit ćemo sve potrebno kako bi se otkrili počinitelji ovog incidenta”, poručila je kasnije Iva Bokanović, Zadrova predsjednica.

“Dana 17.08.2022.godine u Zadru odigrana je prijateljska utakmica između HNK Zadar i HNK Šibenik tijekom koje su se dogodile ružne i zabrinjavajuće scene, te skandalozno i diskriminirajuće ponašanje gledatelja. Naime, od prve minute gledatelji koji su prisustvovali utakmici su započeli vrijeđati igrača HNK Šibenika na nacionalnoj osnovi uzvikujući citiramo: “Matiću srbine”.

Nakon toga, uslijedilo je vrijeđanje i omalovažavanje igrača HNK Šibenika Marcosa Mine na rasnoj osnovi upućujući pogrdne zvukove (hukanje) prema istome. Sve je kulminiralo bacanjem banana i naposlijetku staklene boce prema igraču na terenu, usred čega je utakmica i prekinuta u 65.minuti odlukom sudaca.

HNK Šibenik, i ja kao predsjednica uprave kluba, oštro osuđujemo današnje ponašanje gledatelja na tribinama nogometnog stadiona NK Zadra. Vrijeđanje na nacionalnoj i rasnoj osnovi, a konačno i gađanje bananama i staklenom bocom igrača u 21.stoljeću smatramo skandaloznim i apsolutno neprihvatljivim ponašanjem, te pozdravljamo odluku sudaca da se ovakva utakmica prekine u 65.minuti.

Želimo napomenuti kako je utakmica bila otvorena za gledatelje,te kako je minimum obaveza od strane organizatora bilo angažiranje zaštitarske službe i osiguravanje svih sudionika javnog događaja. Nogometni teren trebao bi biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik diskriminacije.

Očekujemo hitno očitovanje uprave NK Zadar o nemilim događajima na današnjoj utakmici i mjerama koje će poduzeti kako se ovakve scene na nogometnim tribinama više nikada ne bi ponovile. Također, nadamo se adekvatnoj reakciji Hrvatskog nogometnog saveza kao krovne nogometne organizacije, kao i reakciji nadležnih institucija”, navode iz Šibenika.

Komentari

komentara

« Povratak