SLAŽETE LI SE S NJIM? Igor Štimac opet bocnuo Hajduk…

FOTO:

Nije tajna da legendarni ‘Vatreni’, a i naš nekadašnji izbornik, Igor Štimac, nije fan aktualnog vodstva splitskog Hajduka. Danas izbornik Indije u velikom razgovoru za Sportske novosti opet je govorio o našem nogometu, Mamiću, Dinamu, Hajduku i tako dalje.

Nekada prvi čovjek Hajduka odmah se osvrnuo o eventualnom velikom transferu Josipa Šutala, mladog stopera Dinama koji se nalazi na meti uglednih europskih klubova:

“Smatram da je realna Šutalova cijena 50 milijuna eura! Iako je Dinamo povisio cijenu u odnosu na pristigle ponude, ta cifra je još uvijek ispod kriterija. Da je u Maksimiru još uvijek Zdravko Mamić, uvjeren sam da se ne i ni sjelo za pregovarački stol ispod početne svote od 50 milijuna eura. Sada su nove okolnosti na nogometnom tržištu. Hrvatska ima najskupljeg svjetskog braniča Joška Gvardiola kojem je cijena otišla u nebo. Njegov primjer mora biti vodilja svim hrvatskim klubovima, da ne smiju degradirati igrače i prodavati ih ispod cijene. Šutalo je jedan od najtraženijih stopera ovog ljeta i Dinamo se mora mudro postaviti u pregovorima. Pa ne može Šutalo, kao kvalitetan Gvardiolov partner u reprezentaciji ići toliko ispod Gvardiolove cijene! Da sam na mjestu Dinamove uprave, ispod 50 milijuna eura ne bih uopće ni s kim razgovarao. To bi bila početna cijena koja bi u pregovorima mogla samo rasti. Ma, slušajte, nek’ Šutalo odigra još pet dobrih utakmica za Hrvatsku, cijena mu mora biti barem 80 milijuna eura. Hrvatska ne smije spuštati ljestvicu, pa vidite što se sve događa na nogometnom tržištu, kakav se sve nogomet vrti”, rekao je Igor Štimac u intervjuu za SN i objasnio da su Šutalove najveće vrline samopouzdanje s loptom u nogama, dobra pozicijska igra i čitanje igre, besprijekoran duel, dobar skok… a da bi mogao još nadograditi neke potankosti, recimo izlazak s loptom prema naprijed.

Za Štimca je ključni uspjeh hrvatskih stopera ‘izražena osobnost, čvrst karakter i domoljublje”.

“Uz sve što se može naučiti u nogometnim školama, na kraju prevagu ipak donosi osobnost i karakter”, tvrdi Štimac. “Arsene Wenger je ponudio zanimljiv podatak, kako 75 posto nogometaša koji su sa 17 godina bili na samome vrhu, do 21. godine više ne igra nogomet. To je nevjerojatan podatak koji potvrđuje koliko je težak put do uspjeha. Oni koji uspiju, dakle, pravi su karakteri, bili su spremni prolaziti kroz napore, trpjeti bol i odricanja”.

Igor Štimac nije se mogao ne dotaknuti i svojeg kluba, Hajduka, u kojem je dugi niz godina bio njegova ‘alfa i omega’.

“Ne vidim da će se nešto bitnije promijeniti u odnosu na prethodne godine. Možemo očekivati silniji Osijek i znatno stabilniju Rijeku s trenerom Jakirovićem. Ako se Hajduk ne pojača s barem trojicom igrača ovog ljeta, Rijeka i Osijek mogli bi ga itekako ugroziti. Dinamova svlačionica je bogatija pojedinačnom kvalitetom. Dakle, ovaj Hajduk ima premalo klase da bi ugrozio ovakav Dinamo koji se, usput, još nije dodatno pojačao. Pitanje je samo kako Hajduk može pojačati ovu momčad, a da ne srlja i ne ‘zagazi u živo blato’. Osobno bih radio drukčije u ovakvoj situaciji. Ako čekate 18 godina na naslov prvaka, onda vam je svejedno hoćete li čekati još godinu, dvije ili tri! Pa bi onda, umjesto dovođenja sedmorice-osmorice skupih pojačanja, koji djeluju ‘podebljano’ i upitno je koliko mogu izdržati kontinuirano igranje, radije forsirao šestoricu-sedmoricu nadarenih mladića iz juniorske generacije, kupio bih dvojicu-trojcu vrhunskih igrača, koji bi davali tonus uz Livaju i gurao bih s njima. Tada bi se ti mladi i nadareni igrači pravilno razvijali”, rekao je Štimac i zaključio:

“Jer, Hajduk bez igrača koji će osjećati dres tog kluba i svu vruću dalmatinsku emociju jednostavno nije pravi Hajduk i neće osvojiti naslov prvaka. Premalo su Leko i Livaja za velike stvari”.

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju Sportskih novosti.

Komentari

komentara

« Povratak