Sljedeće sezone bit će važnije biti drugi u HNL-u nego osvojiti Kup. Evo zašto!

FOTO:

UEFA bi uskoro trebala potvrditi promjene u svojim kontinentalnim natjecanjima od sezone 2024./2025. koje će imati velik utjecaj i na SuperSport HNL. Kako je na Twitteru objavio hrvatski nogometni analitičar Tomislav Globan, sljedeće sezone bit će važnije osvojiti drugo mjesto u prvenstvu nego Kup jer će se iz HNL-a moći igrati Europa liga. (Index.hr)

Prema novim rošadama u rangiranju nacionalnih saveza, oni od 16. do 33. mjesta (Hrvatska je trenutačno na 19. mjestu) imat će pristup pretkolu Europa lige, a treće i četvrto mjesto nosilo bi Konferencijsku ligu. Prvak će i dalje, jasno, ići u pretkolo Lige prvaka.

Europa liga je dosad imala samo dva pretkola (treće i play-off) koja su popunjavali gubitnici iz pretkola Lige prvaka i klubovi koji su izborili nastup u Europa ligi, dok će prema novom formatu Europa liga imati četiri pretkola, kao i Liga prvaka i Konferencijska liga.

Tako će drugoplasirana momčad iz SuperSport HNL-a ući u 1. pretkolo Europa lige, što nosi svoje prednosti, ali i mane. Eventualno ispadanje iz 1. pretkola (ili bilo kojeg sljedećeg) bilo bi “džoker” jer bi značilo nastavak natjecanja u Konferencijskoj ligi, što je svakako plus.

S druge strane, ulazak u 1. pretkolo značio bi početak natjecateljske sezone u prvoj polovici srpnja, što je skoro mjesec dana ranije nego kada je Hajduk, prošlosezonski osvajač Kupa, ljetos krenuo u svoju europsku avanturu u 3. pretkolu Konferencijske lige.

Prema novim pravilima, treća momčad HNL-a i osvajač Kupa (ili četvrtoplasirana momčad) krenuli bi u 2. pretkolu Konferencijske lige, koje počinje otprilike dva tjedna kasnije nego 1. pretkolo Europa lige.

Ove promjene pravila još nisu službene, ali se očekuje da će biti tijekom lipnja. Podsjetimo, od sezone 2024./2025. sva UEFA-ina klupska natjecanja igraju se po novom formatu u kojem će svih 36 klubova biti u jednoj ligi, a prema “swiss” formatu svaki će odigrati deset utakmica, nakon čega će se krenuti u nokaut-fazu.

Komentari

komentara

« Povratak