SLUŽBENO: U Maksimiru pala povijesna odluka. Navijači popustili Barišiću…

FOTO:

Danas je u Maksimiru održana sjednica Izvršnog odbora Dinama s početkom u 14 sati. Iako se to nije očekivalo kad je jučer najavljena, ipak je završila dogovorom. Navijači su popustili Mirku Barišiću i odustali od 28 mjesta u Skupštini, koliko su trebali dobiti prema prvom prijedlogu radne skupine za izradu Statuta.

Umjesto toga, pripast će im 25 mjesta, a Barišićeva struja će imati 35. Podsjetimo, maksimirski klub je već par mjeseci aktivno tražio rješenja za novi Statut, koji bi spriječio da se klub dovede u situaciju u kakvoj je nedavno bio – kad zbog rata između frakcija unutar kluba nije imao ni Izvršni ni Nadzorni odbor, a sjednice Skupštine propadale su zbog nedostatka kvoruma.

Dinamova vrhuška je posljednjih mjeseci više puta htjela izigrati navijače te je prekršila međusobni dogovor i ponudila nacrt Statuta koji je znatno nepovoljniji po članove kluba. Predstavnici navijača to nisu prihvatili i uslijedilo je nekoliko rundi. Činilo se da nikakvog dogovora neće biti, ali sada je ipak postignut.

Ovu odluku tek mora potvrditi Skupština, koja to može, a i ne mora učiniti. Skupština ga može, ali i ne mora usvojiti. Nešto je još bitno. Ta skupština će se održati sljedeće srijede po starom Statutu, te će u njoj biti i deset novih članova. Sve kako bi se došlo do brojke 80. Ti predloženi članovi su oni koji su u klubu preko 20 godina.

U odnosu na stari Statut, novi se najviše razlikuje po tome kako se biraju članovi klupskih tijela. Skupština bi imala 60 članova od čega bi 25 birali članovi na neposrednim izborima, a 35 bi imenovao Izvršni odbor na temelju kandidatura.

Iz Skupštine potječe legitimitet i ostalih klupskih tijela i Dinamo više ne bi bio hermetički zatvoren, dok bi navijači imali dovoljno mehanizama da spriječe da ga pojedinci u potpunosti privatiziraju. Važna odredba je i ona da bi Uprava za svaki posao veći od tri milijuna eura trebala odobrenje Izvršnog odbora.

Komentari

komentara

« Povratak