SRBI SVE REKLI: “Evo zašto smo u nogometu loši kao Hrvati u košarci…”

FOTO: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ - ILUSTRACIJA

Srbija je jučer još jednom razočarala svoje navijače. ‘Orlovi’ su usred Beograda ispali protiv Škotske nakon izvođenja jedanaesteraca i tako će još jednom propustiti odlazak na Europsko prvenstvo.

Fascinira podata kako je Srbija posljednji put na Euru bila davne 2000. godine, a na Svjetskim prvenstvima tek su promatrači jer nikako da prođu skupinu (2006, 2010 i 2018. godine). No, zašto je to tako? Kako to da susjedi ne mogu otići na Europsko prvenstvo unatoč tome što imaju vrlo kvalitetnu ekipu, barem na papiru. Sjajno istraživanje napravila je ekipa index.hr koja je popričala s novinarima iz Srbije.

Dan nakon šokantnog poraza u Srbiji vlada tuga, a djelić atmosfere iz susjedne države je podijelio novinar BBC Newsa na srpskom Marko Protić

“Atmosfera je prilično sumorna i tmurna, posebno zato što je bilo malo onih koji su sumnjali u plasman na Europsko prvenstvo. Na papiru Srbija ima bolju ekipu od Škotske, ali to nikako nije uspjela prenijeti na teren i čini se da se još jednom potvrdila ta boljka reprezentacije Srbije da je ona skup dobrih individualaca, ali loša momčad sa slabim timskim duhom. Navijači su razočarani. Nije ni čudo jer je reprezentacija posljednji put na Europskom prvenstvu igrala 2000. godine i već dva desetljeća EP ostaje kao san”, priznao je Protić.

“U usporedbi s Hrvatskom navijačima Srbije nedostaje naboja i želje da se navija za reprezentaciju. Nedostaje tu nešto, nedostaje atmosfera u javnom mnijenju. Nema ambicije, možda je to prava riječ, i to je još jednom rezultiralo lošim rezultatom na zelenom terenu”, mišljenja je Protić koji se slaže s tezom da je Srbija u nogometu ono što je Hrvatska u košarci.

“Još jednom se potvrdila teza da je Hrvatska u nogometu sila kao što je Srbija u košarci sila i obrnuto. Ono što nedostaje Hrvatskoj u košarci, a to su medalje, trofeji i plasman na velika natjecanja, to Srbiji nedostaje u nogometu. Volio bih vidjeti rezultate anketa u Srbiji u kojima bi pitanje bilo: Jeste li spremni mijenjati jedno finale Svjetskog prvenstva u nogometu za europsko zlato u košarci?”

Novinar MozzartSporta Aleksandar Joksić smatra kako je neuspjeh razlog distanciranja navijača od reprezentacije.

“Narod se otuđio od reprezentacije, ne vjeruje joj i više je vezan za klubove poput Crvene zvezde i Partizana koji su u proteklom desetljeću radili iskorak i vrijedne rezultate na međunarodnoj sceni. Navijačima je bilo drago gledati ih u natjecanjima kao što su Liga prvaka i Europa liga. Naravno da bi im bilo drago gledati i reprezentaciju na Europskom prvenstvu, ali vidjeli su da u reprezentaciji nema takvog naboja kakvog ima kada igraju naši odbojkaši, košarkaši ili ranije vaterpolisti. Nema tog žara i cjelokupni ambijent je doveo do toga da se zabilježi još jedan neuspjeh”, rekao je Joksić uz priznanje kako će mu biti jako teško gledati EP sljedećeg ljeta bez njegove reprezentacije.

Komentari

komentara

« Povratak