Sretan rođendan, Diego! U povijesti SP-a najveći asistent, dribler i – rukometaš!

Maradona danas slavi 56. rođendan! I drži mnoge rekorde u povijesti svjetskih prvenstava…

Za mnoge on je najveći nogometaš svih vremena. Jer, ruku na srce, onih koji su gledali Pelea sve je manje, a ‘vojska’ mladih navijača koji se klanjaju i priznaju samo Messija i Ronalda još su djeca…

Zato mnogi ljubitelji nogometa datum 30. listopada drže kao dan kad je 1960. godine rođen najveći. Diego Maradona.

Povodom njegovog 56. rođendana, Goal je uz pomoć Opte izvukao zanimljive statističke činjenice. Koje će još malo dočarati tu blistavu i kontroverznu karijeru…

Maradona je na svjetskim prvenstvima odigrao 21 utakmicu, 1940 minuta, zabio je osam golova, imao osam asistencija, pucao na gol 59 puta, od čega 26 puta u okvir. Imao je 1636 dodira s loptom, te 79 posto točnih dodavanja.

Odigrao je na SP-ima više utakmica od ijednog igrača Argentine u povijesti, te sudjelovao u najviše golova – čak 16. Slijede sa po deset golova Gabriel Batistuta (sve zabio) i Mario Kempes (šest zabio, za četiri asistirao).

Od osam pogodaka, Maradona je šest postigao lijevom nogom, jedan glavom i jedan, dakako, rukom.

Gledajući SP od 1966., Maradona je imao najviše asistencija (osam) i driblinga (105), ali i – igranja rukom (sedam)!

Na smotri u Meksiku 1986. od 14 golova Argentine njegovih je deset, jer pet je zabio i za pet asistirao, a imao je na tom SP-u i najviše udaraca na gol (13), dodavanja na suparničkoj polovici (132), driblinga (53), asistencija (pet), stvorenih šansi (57), te dodira s loptom u suparničkom kaznenom prostoru (43).

Maradona je najbolji dribler ukupno gledajući na SP od 1966., jer u 21 utakmici skupio je 105 uspješnih driblinga, drugi je Leo Messi s 87 u 15 utakmica, a treći Jairzinho sa 78 u 16 susreta.

Diego je i prvi asistent u gledanom razdoblju, s osam dodavanja za gol u 21 susretu, dok Grzegorz Lato ima sedam u 20 nastupa, a Pierre Littbarski sedam u 18 susreta.

I na kraju, prvi je i po broju – igranja rukom! Učinio je to sedam puta na SP-ima, Burruchagapet puta u 14 susreta, Jairzinho pet puta u 16, Kempes pet puta u 18, a Lineker pet puta u 12 nastupa.

Pa, sretan rođendan, veliki Maradona!

Izvor: Goal.hr

Komentari

komentara

« Povratak