STIGLO OBJAŠNJENJE: Evo zašto Njemačka nije dobila jedanaesterac!

FOTO:

Reprezentacije Njemačke i Španjolske odigrale su u petak na Euru 2024. utakmicu dostojnu naziva “finale prije finala” u susretu punom drame, sjajnih akcija i neizvjesnih trenutaka.

Nakon polaganog prvog poluvremena, španjolska je momčad otvorila drugi dio pogotkom Danija Olma. Domaćini su krenuli u lov na preokret i on je došao golom Floriana Wirtza u 89. minuti. Međutim, na kraju utakmice najviše je pažnje privukao britanski sudac Anthony Smith.

Jamal Musiala je s 20-ak metara zapucao snažno prema golu Španjolaca, a ispred lopte se našao Marc Cucurella čija je ispružena ruka zaustavila snažan udarac. Nijemci su odmah tražili kazneni udarac, ali sudac je samo odmahnuo glavom. Taylor nije pogledao niti VAR snimku već je nakon nekoliko riječi s VAR sucem Stuartom Atwellom samo poslao Niclasa Füllkruga, Wirtza i Musialu dalje u igru.

Ovakva je odluka izazvala burne reakcije. Dok velik dio sasvim očekivano žali za propuštenom prilikom sjajne momčadi na domaćem terenu, drugi objašnjavaju zato je Taylor ovako odlučio i koja su pravila bila u igri. “Uefine smjernice o igranju rukom prije turnira dale su upravo ovakav primjer. Rekli su da to nije kazneni udarac za igranje rukom”, napisao je urednik ESPN-a Dale Johnson pa pobliže objasnio:

“Ruka blizu boka i uspmjerena prema dolje i/ili pozicionirana iza cijela. Drugačije je od kaznenog udarca koji je dosuđen Dancima u utakmici s Njemačkom. Uefa je ocijenila da je pozicija ruke data bila neprirodna i da je stvarala prepreku. Razumljivo je da navijači misle kako bi trebalo biti obratno, no prema Uefinoj interpretaciji odluke su ispravne.”

Pitanje ovog penala i pravila, odnosno procjena koje su korištene pri odlučivanju pokušala je objasniti i analitičarka ITV-a Christine Unkel. Navodi kako su tri kriterija uzeta u obzir i kako je odluka bila točna: “Ukoliko ste mislili da je to igranje rukom za penal, niste jedini. Međutim, novo nije igranje rukom iz nekoliko razloga. Ruka je usmjerena prema dolje, blizu tijela, ravna. Ruka se spušta i smanjuje dok igrač trči na loptu. Najvažnije, ruka je iza tijela dok korača prema naprijed.” Umjesto preokreta vidjeli smo gol Mikela Merina u 119. minuti i prolazak Španjolske u polufinale gdje će igrati s Francuzima. (večernji.hr)

Za analizu utakmice Dominikanska Republika – Hrvatska kliknite OVDJE.

Za analizu utakmice Grčka – Slovenija kliknite OVDJE.

Komentari

komentara

« Povratak