Stiže pravilo koje će biti loše za Dinamo, ali sjajno za sve ostale hrvatske klubove?

FOTO:

UEFA se sprema uvesti promjenu u sustavu kvalifikacija za skupine europskih natjecanja. Barem tako tvrdi, odnosno prenosi neslužbenu informaciju, uvijek dobro upućeni Tomislav Globan, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i nogometni analitičar.

“Rebalansiranja pristupnih lista do kojih dolazi u slučaju kad osvajač LP/EL/KL izbori Europu preko domaće lige/kupa ići će u cijelosti prema klupskom koeficijentu, a ne nacionalnom kao do sada”, objavio je Globan na svom profilu na X-u te dodao: “To će imati utjecaja na spuštanje praga nositeljstva u Q3 i playoffu Konferencijske lige, a što su dobre vijesti za sve klubove koji se ne zovu Dinamo jer im povećava šanse za nositeljstvo u tim rundama.”

“Kad neki klub ispadne iz pretkola EL u pretkolo KL, u ždrijebu nižeg natjecanja će se koristiti koeficijent slabije rangiranog kluba, a ne višerangiranog kao do sada”, objašnjava Globan. Ovako bi to izgledalo u praksi.

Recimo da u pretkolu Lige prvaka igraju klub koeficijenta 7.000 i klub koeficijenta 3.500, pobjednik dalje odnosi koeficijent 8.500, a poraženi će ispasti u Europa ligu te sa sobom ponijeti koeficijent 3.500, neovisno o tome o kojem se klubu radi. To bi za Dinamo, koji ima koeficijent 48.000, bila katastrofa.

Ipak, ima i jedan detalj koji Dinamu ide u korist. “To ima implikacije prvenstveno na Dinamo koji bi zbog visokog klupskog koeficijenta, ako mu se neke stvari poklope, mogao ovoga ljeta preskočiti nekoliko pretkola eurokupova, bez obzira koje natjecanje igrao (LP/EL/KL)”, navodi Globan.

Komentari

komentara

« Povratak