STIŽU NOVA PRAVILA U NOGOMETU: Sada su na udaru i golmani…

FOTO:

Plavi kartonje propao. FIFA je odustala od najavljene kazne privremenog isključenja igrača zbog taktičkih prekršaja i žučnih prosvjeda, ali je zato IFAB, tijelo odgovorno za pravila nogometne igre, najavilo uvođenje nove velike promjene.

Točnije, radi se o modifikaciji postojećeg pravila, odnosno kazne, ali koju suci u strahu od reakcija nikada ne primjenjuju. Naime, kada golman drži loptu dulje od 6 sekundi, sudac mora dosuditi indirekt za suparničku momčad u kaznenom prostoru golmana koji je krao vrijeme.

Mora, ali ne pamtimo kad smo zadnji put to vidjeli, a itekako gledamo da golmani love lagane lopte i onda se bacaju s njima na travu, valjaju se i dugo čekaju dok ih proslijede. Naravno, sve u svrhu krađe vremena. IFAB ističe kako je tome odzvonilo jer od iduće sezone kreće test novog pravila, prenosi Index.hr.

Golmani će po njemu moći držati loptu čak i više nego do sada, 8 sekundi, ali kada prođu 3 sekunde da je u njihovom posjedu, sudac će podići ruku i tako javno, da vide i gledatelji, krenuti odbrojavati do 5. Ako se golman po isteku odbrojavanja ne riješi lopte, slijedit će kazna u vidu kornera za suparnika ili ubacivanja u liniji s jedanaestercem. Pravilo će se prvo primjenjivati u nižim ligama.

Ian Maxwell, izvršni direktor Škotskog nogometnog saveza i član upravnog odbora IFAB-a, objasnio je razloge uvođenja ovog pravila: “Primijetili smo sve veći trend gubljenja vremena tijekom utakmica i to se najviše događa kada je lopta u golmanovim rukama. To je sucima teška situacija za rješavanje prema trenutnim pravilima, jer im je odluka za dosuđivanje indirekta jako teška. Zato povećavamo to vrijeme na 8 sekundi. Sudac će podići ruku kako bi signalizirao zadnjih 5 sekundi, tako da svi koji igraju i gledatelji budu svjesni toga. Procijenit ćemo učinak koji će imati i nadamo se da to znači povećanje broja odigranih minuta.”

Za najbolje analize kliknite OVDJE.

Komentari

komentara

« Povratak