ŠTO KAŽETE NA OVO? Ove četiri zemlje žele domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine!

FOTO:

Dok će se iduće Svjetsko prvenstvo 2026. prvi put u povijesti održati u tri države, Svjetsko prvenstvo 2030. bit će još posebnije. Naime, pojavile su se naznake da bi spomenuto prvenstvo moglo biti prvo ‘interkontinentalno’, organizirano na više od jednog kontinenta, nakon što su interes za zajedničku kandidaturu iskazali Grčka (Europa), Egipat (Afrika) i Saudijska Arabija (Azija). Pričalo se i o domaćinstvu Velike Britanije i Irske, o ‘sveafričkom’ prvenstvu, ili istočno-azijskom prvenstvu, odnosno zajedničkoj kandidaturi Južne i Sjeverne Koreje, Japana i Kine.

Međutim, u ovom trenutku poznato je da će za spomenuto natjecanje, 24. po redu, biti najmanje tri kandidature. Jedno je ono Maroka, čime bi ova sjeverno-afrička nacija dovela drugi mundijal na afrički kontinent. Portugal i Španjolska izrazile su želju za zajedničkom kandidaturom još krajem 2020., a krajem prošle godine u želji za istom pridružila im se i Ukrajina.

A sutra bi zajedničku kandidaturu za Svjetskim prvenstvom trebale objaviti četiri južnoameričke države – Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj, prenosi Germanijak.hr.

Tri od te četiri države već su organizirale po jedno Svjetsko prvenstvo, Argentina 1978., Čile 1962., i, dakako, Urugvaj 1930. S obzirom na to da će se 2030. obilježiti točno 100 godina od prvog izdanja najjačeg sportskog turnira na svijetu, nekako bi imalo smisla da Urugvaj i Južna Amerika dobiju domaćinstvo turnira sto godina kasnije.

No, o cijeloj priči nešto će se pitati i Europu. S obzirom na to da je prošlo Svjetsko prvenstvo održano u Kataru, a iduće će se održati na sjevernoameričkom kontinentu, seljenje Mundijala u Južnu Ameriku značilo bi da bi Europa, najjače nogometno tržište na svijetu, bez svjetskog prvenstva bila najmanje 16 godina ili bi se, možemo to tako reći, u periodu od 28 godina u Europi održalo tek jedno Svjetsko prvenstvo.

A kada još znamo da se UEFA više ne želi hvaliti Rusijom kao svojom ponosnom članicom, a Rusija ionako najvećim dijelom svojeg teritorija georgafski pripada Aziji, to bi značilo da bi posljednje ‘pravo’ europsko Svjetsko prvenstvo bilo ono 2006. u Njemačkoj…

Sve u svemu, do 74. FIFA-inog kongresa negdje u 2024., kada će se odlučiti o domaćinu 2030., ostalo je još puno vremena. Ono što sa sigurnošću možemo reći jest da Hrvatska do tada sigurno neće biti legitimni kandidat za jednog od domaćina Mundijala 2030…

Komentari

komentara

« Povratak