ŠTO SE DOGAĐA: Propada najveći ugovor za TV prava u povijesti HNL-a?

FOTO:

U ljeto 2020. Hrvatski nogometni savez potpisao je ugovor s novim medijskim partnerom saveza, kompanijom Endorphin Magine LTD. Svečano potpisivanje ugovora održano je na šibenskom Šubićevcu u poluvremenu finalne utakmice Hrvatskog nogometnog kupa između Lokomotive i Rijeke.

Tada je najavljeno da će, počevši s natjecateljskom godinom 2022./23., Endorphin preuzeti produkcijska i distribucijska prava za sve utakmice u HNS-ovom vlasništvu – uključujući muška i ženska klupska natjecanja, utakmice futsalskih, mladih i ženskih reprezentacija te necentralizirane prijateljske utakmice A reprezentacije.

Kako je Index tada prvi doznao, potpisan je dogovor po kojem ugovor stupa na snagu 2022. i trajat će deset godina, a u prvih sedam godina klubovi će dobiti 10 milijuna eura, dok će u posljednje tri godine dobiti 11. Postotak koliko će novca dobiti ovisit će o plasmanu, a dosad su primali oko milijun i pol eura. Ukupna vrijednost ugovora za TV prava za HNL je 103 milijuna eura.

Danas, gotovo godinu i pol dana od potpisa spomenutog ugovora i svega nekoliko mjeseci od početka nove sezone HNL-a, nitko ne zna hoće li taj ugovor uopće zaživjeti i tko će na kraju prenositi utakmice HNL-a.

Tvrtka Endorphin Magine LTD, osnovana krajem veljače 2020. u Londonu, dva mjeseca prije objave HNS-ovog natječaja, još nije uplatila bankovna jamstva. Zadnji rok za uplatu, prema prvotnom dogovoru, stoji 26. siječnja ove godine. Međutim, kako doznajemo, taj rok više ne vrijedi.

Endorphin se umjesto toga obavezao da će u tri termina, a to su 15. veljače, 15. ožujka i 15. travnja, uplatiti kompletan iznos za sezonu 2022./23. Ako do 15. veljače ne sjedne prva rata, HNS će raskinuti ugovor i gotovo sigurno raspisati novi natječaj, iako to nije dužan jer ima pravo izravnom pogodbom odabrati nositelja TV prava.

Endorphin je već potrošio značajnu svotu novca na sam proces kupnje prava, a uspio ih je već i prodati u Italiju i Indoneziju, ali ih nije uspio prodati u Hrvatskoj. I zbog toga cijela priča stoji. Endorphin nema svoju televiziju i ne namjerava ju osnivati, švedska tvrtka kupila je prava na HNL s namjerom da ih preproda nekoj od domaćih televizija, ali zasad to nije uspjela.

Nije uspjela zato što najveći igrači na našem tržištu, Arena Sport u vlasništvu Telekoma Srbije i Sport Klub u vlasništvu United Grupe zasad nisu s njima postigli dogovor o otkupu prava. Sukladno tome, jasno je da Šveđani važu isplati li se njima samima uopće isplatiti novac za TV prava koja onda neće moći prodati.

Jasno je da ni ranije spomenute TV kuće neće potrčati da istovare ogromnu svotu novca Endorphinu kad je situacija takva da samo moraju pričekati da trenutna priča propadne i da onda na novom natječaju izađu s novim ponudama te sami postanu vlasnici prava.

Ne preostaje drugo nego čekati 15. veljače i informaciju o tome hoće li prava distribuirati Endorphin ili kreće nova bitka u kojoj će HNS, ovoga puta pod vodstvom Marijana Kustića, tražiti način da skupo naplati prava na prijenos utakmica.

ŽELI U DINAMO: PAZITE ŠTO MARTIN OJEDA RADI SVOM KLUBU!

Index.hr

Komentari

komentara

« Povratak