Superračunalo konačno dalo odgovor na pitanje tko je bolji, Ronaldo ili Messi

FOTO:

Jedno od najužarenijih pitanja u svijetu sporta – tko je bolji igrač, Leo Messi ili Cristiano Ronaldo – konačno je dobilo odgovor. Kad se već ljudi ne mogu dogovoriti, dalo ga je superračunalo.

Profesori Sveučilišta KU Leuven i analitičari tvrtke SciSports osmislili su formulu prema kojoj su potražili odgovor.

“Vrijednost nogometaša često se temelji na golovima i asistencijama. Gol je rijedak događaj, no procjenjuje se da se na utakmici odigrava u prosjeku oko 1600 akcija. Naš model uzima u obzir svaku od tih akcija – šuteve, dodavanja, driblinge, duele – i izračunava njihovu vrijednost”, objasnio je profesor Jesse Davis.

U analizi su koristili podatke ove dvojice igrača od početka sezone 2013./14. do kraja sezone 2017./18., kad je Ronaldo iz Real Madrida prešao u Juventus. Superračunalo je došlo do zaključka da je Barcelonin čarobnjak puno bolji igrač.

Njegov VAEP koeficijent (Valuing Actions by Estimating Probabilities ili vrednovanje akcija procjenom vjerojatnosti) je 1,21 po utakmici, dok je Ronaldov samo 0,61.

“U prve dvije sezone bili su podjednaki, ali Messi je od 2015./16. napravio razliku”, objasnio je Tom Decroos, student koji je sudjelovao u istraživanju, te dao primjer ekstremnih tipova nogometaša.

“Imamo igrače koji sudjeluju u puno akcija, ali nemaju visoku vrijednost, kao što je Paul Pogba, a imamo i igrače koji puno manje sudjeluju u igri, ali imaju velik učinak. To je tipično za napadače poput Harryja Kanea, Mohameda Salaha ili Ronalda. Ali Messi je u tom području izniman jer ima vrlo velik broj akcija koje imaju visoku vrijednost.”

Ronalda je nakon odlaska u Juventus u Realu zamijenio Eden Hazard, a istraživanje je pokazalo da je on u istom analiziranom razdoblju u Chelseaju zapravo imao veću vrijednost od Portugalca – 0,64.

“Ronaldo je klasični strijelac čiju vrijednost odlučuju njegovi kvalitetni udarci, dok je Hazard više uključen u igru i vrijednost mu je raširenija na dodavanja, driblinge i udarce”, rekla je Lotte Bransen iz Sci Sportsa.

KAKAV GOSPODIN: GLAVNI ČOVJEK OVOG VELIKANA TVRDI DA ONI MORAJU BITI POBJEDNICI LIGE PRVAKA!

POČETAK MOĆNOG KLUBA: NEWCASTLE OTVORIO PREGOVORE SA ZVIJEZDOM BARCELONE!

Bayern povukao očajnički potez: Zvali legendu da se vrati iz mirovine, ona ih odbila

index.hr

Komentari

komentara

« Povratak