SUTRAŠNJI ŽDRIJEB ODLAZI U POVIJEST: Ovako bi izgledao ždrijeb da smo u 2026. godini

FOTO:

Sutra je na rasporedu ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva koje će se krajem godine igrati u Kataru.

Još od siječnja 2017. godine poznato je kako će Svjetsko prvenstvo 2022. godine biti posljednje na kojem će igrati 32 reprezentacije. Naime, od 2026. godine se mijenja format pa će tako na turniru u SAD-u, Kanadi i Meksiku bit će čak 48 reprezentacija koje će biti podijeljene u 16 skupina po tri momčadi.

Prema novom formatu, Europa će imati 16, Afrika devet, Azija osam, Južna i Sjeverna Amerika po šest, a direktno mjesto na SP-u dobit će i Oceanija. U Europi neće biti dodatnih kvalifikacija, nego će se na SP izravno plasirati svih 16 reprezentacija. Preostale dvije dat će interkontinentalne kvalifikacije.

Portal The Athletic je, rasprave radi, simulirao ždrijeb SP-a u Kataru, ali po sustavu ždrijeba za SP 2026. godine kako bi dokazao da FIFA-ina teorija o novim reprezentacijama na SP-u baš ne drži vodu. Kako bi popunio potreban broj sudionika, Athletic je jednostavno pomicao crtu u konfederacijama do potrebnog broja od 48 reprezentacija.

Isto je učinio i za eventualne interkontinentalne kvalifikacije u kojima je kao pobjednike gurao reprezentacije koje imaju bolji FIFA-in renking. Budući da je Rusija izbačena iz natjecanja, u ždrijeb se ugurala i Italija. Prema novom sustavu, dvije reprezentacije iz svake skupine ulaze u nokaut-fazu u kojoj će igrati 32 ekipe. Ukupan broj utakmica povećat će se sa 64 na 80, a turnir će trajati mjesec dana.

Skupina A: Katar, Egipat, Jamajka

Skupina B: Portugal, Peru, Alžir

Skupina C: Italija, Iran, Panama

Skupina D: SAD, Urugvaj, UAE

Skupina E: HRVATSKA, Nigerija, Salvador

Skupina F: Njemačka, Tunis, Mali

Skupina G: Brazil, Kanada, Gana

Skupina H: Švicarska, Senegal, Kostarika

Skupina I: Španjolska, Srbija, Makedonija

Skupina J: Argentina, Poljska, Kamerun

Skupina K: Engleska, Japan, Novi Zeland

Skupina L: Danska, Čile, Ekvador

Skupina M: Meksiko, Južna Koreja, Oman

Skupina N: Belgija, Kolumbija, Saudijska Arabija

Skupina O: Nizozemska, Australija, Škotska

Skupina P: Francuska, Maroko, Turska

Komentari

komentara

« Povratak