SVAKA ČAST: Dinamo napravio potez s kojim je oduševio navijače Hajduka!

FOTO:

U nedjelju nas očekuje najveći hrvatski derbi između zagrebačkog Dinama i splitskog Hajduka. Derbi počinje u 15:00 na Maksimiru.

Kako prenose vodeći hrvatski mediji, Dinamo je odlučio povući sjajan potez. Naime, poznato je kako će navijači splitskog kluba dobiti na raspolaganje 3200 ulaznica, odnosno čitavu južnu tribinu maksimirskog stadiona (neznatno umanjenu zbog sigurnosnih razloga).

Dio navijača Plavih nezadovoljan je time jer Dinamovi navijači za Poljud dobivaju bitno manji udio od ukupnog kapaciteta stadiona. Naime, 3200 ulaznica predstavlja otprilike 14% ukupnog kapaciteta Maksimira. S druge strane, za utakmice na Poljudu Hajduk za Dinamove navijače odvoji oko 1500 ulaznica, što predstavlja oko 4.5% ukupnog kapaciteta Poljuda. Iako se ta razlika čini nepravednom, postoji dobar razlog zašto je to baš tako.

Naime, glavni razlog tome što 3200 Hajdukovih ulaznica predstavlja gotovo 15% kapaciteta Maksimira je to što je nakon velikog potresa u Zagrebu 2020. godine zatvorena istočna tribina stadiona hrvatskog prvaka.

Ta tribina broji otprilike 10 tisuća sjedala. Kada bi ona bila u pogonu, onda bi Hajdukovih 3200 ulaznica predstavljalo oko devet posto ukupnog kapaciteta stadiona. To je i dalje znatno više od onog što Dinamovi navijači dobivaju na Poljudu, ali objašnjenje takve prakse je vrlo logično, prenosi Index.hr.

Propozicije HNL-a nalažu da gostujući navijači imaju pravo na 5% kapaciteta od ukupnog broja ulaznica puštenih u prodaju. Doduše, te margine često se mijenjaju po naredbi policije, koja za određene utakmice može izreći posebne sigurnosne mjere poput ograničenja broja ulaznica, pa čak i zatvaranja tribina.

Klubovi imaju mogućnost i dati jednu cijelu tribinu gostujućim navijačima pod uvjetom da je ona fizički izolirana u odnosu na druge tribine i to je pravi razlog zašto Hajdukovi navijači dobivaju tako puno ulaznica.

Južna tribina Maksimira nema dodira s ostalim tribinama i pogodna je za to da se cijela da gostujućim navijačima. S druge strane, na Poljudu je za gostujuće navijače rezerviran samo “kavez” na južnom dijelu zapadne tribine.

Logika Dinama da cijelu tribinu prepusti Hajduku je jasna. Nema nikakvog razloga da ograniči broj ulaznica na toj tribini i tako se odrekne zarade. Postoji i scenarij u kojem bi se južna tribina podijelila tako da dio zauzmu domaći, a dio gostujući navijači.

Međutim, s obzirom na veliki sigurnosni rizik, veći dio tribine bi takvim potezom bio “rezerviran” za kordone policije, redara i prazne redove između navijača dvaju klubova. U Dinamu su jedno vrijeme intenzivno razmišljali o gradnji kaveza za gostujuće navijače po uzoru na Poljud, ali se taj projekt dosad nije ostvario.

Komentari

komentara

« Povratak