SVIĐA LI VAM SE? Evo kako će izgledati novi format Lige prvaka!

FOTO:

Liga prvaka kakvu poznajemo odlazi u povijest! Ovo je posljednji put da smo imali grupnu fazu najelitnijeg nogometnog natjecanja sa 32 klubova koji su bili raspoređeni u osam skupina.

Podsjetimo, prvi put smo takvu verziju vidjeli davne 1999/2000. godine. Sezonu prije bilo je svega 24 klubova u grupnoj fazi, a 1999. smo doživjeli golemu promjenu. Što se tiče hrvatskih klubova Dinamo je te sezone bio u skupini D zajedno sa Manchester Unitedom, Olympique Marseilleom i Sturm Grazom, dok je Rijeka zapela u drugom pretkolu gdje ih je izbacio srpski Partizan Beograd.

A kako bi tek nazvali promjenu koju je UEFA spremila za sljedeću sezonu. Mnogi smatraju kako je to čista preslika Superlige koju su htjeli osnovati neki europski velikani. Ipak, navodno to nije istina nego je UEFA ovakav format imala u planu još prije nekoliko godina.

Pa krenimo redom. U Ligi prvaka 2024/25. očekuje nas jedinstvena grupa s 36 klubova! Da, dobro ste pročitali. Osim povećanja klubova, dobili smo više i utakmica pa će tako svaki klub odigrati čak osam utakmica protiv osam različitih protivnika.

Prvih osam će osigurati nokaut fazu Lige prvaka, a klubovi koji su plasirani od devetog pa sve do 24. mjesta će morati razigravati kroz doigravanje. Tu ćemo, dakle, dobiti još osam klubova pa će onda doći kompletna slika osmine finala Lige prvaka.

Zanimljivo, na nekim stranicama je već i dostupan raspored utakmica za sljedeću sezonu. Naravno, i tu ćemo vidjeti promjene. Naime, uvodnih šest utakmica će se igrati kao i do sada, kroz rujan, listopad, studeni i prosinac, a preostale dvije utakmice će biti odigrane krajem siječnja! UEFA je tako ubacila u raspored mjesec u kojem se nikada nije igrala utakmica Lige prvaka.

Postavlja se pitanje kako će svi ti silni igrači uz brojne utakmice u domaćim natjecanjima, sve većim brojem reprezentativnih okupljanja još morati odigrati te dvije utakmice više u Ligi prvaka, no to krovne nogometne organizacije već odavno nije briga…

Komentari

komentara

« Povratak