SVIĐA LI VAM SE? Evo kako će se HNL zvati!

FOTO:

Luda sezona HNL-a završila je prošlog vikenda derbijem Dinama i Hajduka (3:1), a još je samo preostalo sutrašnje finale Kupa koje na Poljudu (19:00) igraju Rijeka i Hajduk. Nakon toga će klubovi na odmor, a na pripremama za sljedeću sezonu trebali bi se okupiti sredinom lipnja.

Nova sezona HNL-a počinje već 16. srpnja, a tjedan dana ranije trebala bi se igrati utakmica superkupa. Najjači razred hrvatskog nogometa od ljeta mijenja ime i više se neće zvati Prva HNL nego Elitna HT liga. Druga HNL postaje Prva liga dok će jedinstvena treća liga nositi naziv 2. liga. U prijevodu, stepenice u piramidi hrvatskog nogometa mijenjaju ime u stilu engleske lige.

Najveća promjena je svakako famozni ugovor o TV pravima koji će klubovima, osobito onim manjima, donijeti golemi novac i omogućiti im znatno lakše preživljavanje. Podsjetimo, HNS je potpisao ugovor s HT-om na četiri godine vrijedan ukupno 36 milijuna eura (280 milijuna kuna).

Od tog novca klubovima će pripasti 85 posto, a svaki klub će fiksno dobiti 3.5 milijuna kuna, a ostalo će ovisiti o ostvarenom plasmanu. Ako će primjerice prvak dobiti dodatnih 17 posto od ukupnih primanja iz TV ugovora, drugoplasirani će dobiti 15, trećeplasirani 13 posto i tako dalje.

Prvak će tako dobiti najviše, 9.3 milijuna kuna. Drugoplasiranom klubu pripadat će 8.6 milijuna, trećeplasiranom 7.92 milijuna, četvrtoplasiranom 7.5 milijuna, petoplasiranom 6.9 milijuna, sedmoplasiranom 6.22 milijuna, osmoplasiranom 5.88 milijuna, devetoplasiranom 5.5 milijuna, a posljednjeplasiranom 4.86 milijuna kuna.

Za klubove poput Dinama to možda nije preveliki novac, ali klubovima kojima je budžet oko dva milijuna eura to će biti značajna zarada kojom bi mogli pokrpati čitav budžet za plaće. Klub koji ispadne iz lige dobit će milijun kuna, kao što je slučaj u Championshipu, budući da će mu prihodi naglo pasti, piše Index.hr.

Komentari

komentara

« Povratak