TEŠKI PROVOKATOR: Hrvatska će igrati protiv vratara koji kaže da je rođen u srpskoj Dalmaciji i Krajini

FOTO:

Milan Borjan, golman i kapetan Crvene zvezde, ali i reprezentacije Kanade, junak je prvog plasmana te reprezentacije na SP nakon 1986. godine u Meksiku.

Borjan je rođen u Kninu godinu dana nakon tog Mundijala i krajem godine predvodit će Kanadu protiv Hrvatske. Nizom sjajnih obrana u kvalifikacijama donio je svojoj reprezentaciji uspjeh koji je čekala 36 godina. S nogometom je započeo u kninskoj Dinari, a kao sedmogodišnjak iz rodnog grada je s obitelji izbjegao u Srbiju tijekom operacije Oluja.

Igrao je u niželigašu iz Novog Beograda, a nakon pet godina Borjani su emigrirali u Kanadu. Ondje su ostali svi osim Milana, koji je 2003. otišao u Argentinu, gdje je bio član rezervnih momčadi velikana Boca Juniorsa i River Platea. U kultnim klubovima se nije nametnuo, pa je nakon godinu dana u urugvajskom Nacionalu pronašao angažman u argentinskom drugoligašu

2009. godine vratio se u Srbiju braniti za Rad. Dvije godine kasnije postao je golman Kanade, a u Zvezdi je od 2017. Iduće godine novinar B92 ga je pitao: “Kako bi sebe opisao? Rođen si u Hrvatskoj, živiš u Srbiji, a braniš za Kanadu…”, na što je Borjan rekao:

“Velika greška, nisam rođen u Hrvatskoj, rođen sam u Krajini, Dalmaciji. To je bilo srpsko mjesto. Ja sebe opisujem kao nekoga tko je rodom iz Srbije, iz Dalmacije, ali osjećam se kao Kanađanin jer sam tamo proveo puno godina.”

Borjan, koji je nosio majicu s natpisom “Srpska Krajina”, prisjetio se izbjegličkog života: “Došli smo u Beograd bez ičega. Prodavali smo jagode sa šlagom, a otac je imao kiosk. Od prvog novca kupio sam golmanske rukavice. Onda smo 2000. predali papire za Ameriku, Australiju, Kanadu i Zimbabve, a otac je odlučio da idemo u Kanadu. Obitelj i dalje živi u Kanadi i ne planiraju se vraćati.”

TO SE ZOVE POJAČANJE: HAJDUK SPLIT DOGOVORIO DOLAZAK HRVATSKOG REPREZENTATIVCA!

Komentari

komentara

« Povratak