UEFA Liga nacija – Sve što trebate znati o novom reprezentativnom natjecanju

FOTO: UEFA

Europska nogometna federacija UEFA je jučer i službeno potvrdila kako će od 2018. godine startati s novim natjecanjem za reprezentacije – Ligom nacija, a danas su objavljeni i svi detalji tog natjecanja i odgovori na najvažnija pitanja ljubitelja nogometa.
Natjecanje se uvodi s namjerom da se popravi kvaliteta i zanimljivost reprezentativnog nogometa i da se reprezentacijama da veći rezultatski značaj, s obzirom da su nacionalni savezi, treneri, igrači i navijači sve češće izražavali mišljenje kako odigravanje prijateljskih utakmica za reprezentacije nema adekvatan značaj.

Nakon razgovora i konzultacija koji su krenuli još 2011. godine, odlučeno je kako će se krenuti s novim natjecanjem.

Koji je osnovni format natjecanja?

– UEFA Ligu nacija će sačinjavati četiri lige, od kojih će svaka biti podijeljena u skupine s po tri ili četiri reprezentacije
– 54 reprezentacije će biti podijeljene u četiri lige, A-B-C-D, u ovisnosti o njihovoj snazi
– Ligu A će sačinjavati najbolje rangirane reprezentacije, a Ligu D one najslabije
– Lige A i B će se sastojati od četiri grupe s po tri reprezentacije
– Ligu C će sačinjavati dvije grupe s po tri reprezentacije i dvije grupe s po četiri reprezentacije
– Ligu D će sačinjavati četiri grupe s po četiri reprezentacije
– U prvom izdanju natjecanja sudionici će biti rangirani na osnovu postojećeg UEFA-inog sustava koeficijenata za reprezentacije, i to na osnovu stanja zatečenog na dan 15. studenog 2017. godine, tj. nakon završetka kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2018.
– Četiri pobjednika grupa iz B, C i D liga će biti promovirana u višu ligu, a pobjednici grupa iz Lige A će igrati play off za prvaka, dok će najslabije plasirane momčadi u grupama svake od liga ispadati u nižu ligu.
– Ukupni poredak u Ligi nacija će se kasnije koristiti za određivanje jakosnih skupina prilikom ždrijebanja grupa kvalifikacija za Europsko prvenstvo.
– Uz to, Liga nacija će reprezentacijama pružiti dodatnu mogućnost za kvalifikaciju na završni turnir Europskog prvenstva, kroz doigravanje koje će se igrati u ožujku 2020. godine, na način opisan nešto kasnije.

Je li ovo moguće? Pogledajte kako je Arsene Wenger spustio svojim navijačima!

Kad će se igrati UEFA Liga nacija?

UEFA Liga nacija će se igrati kako slijedi:

– Utakmice grupne faze Lige nacija će se igrati u šest termina, tijekom rujna, listopada i studenog 2018. Play off za reprezentacije koje osvoje prva mjesta u Ligi A će se igrati u lipnju 2019.
– U play offu za pobjednike grupa Lige A  će se igrati po knock-out formatu (polufinale i finale) u lipnju 2019., kad ćemo doznati prvog osvajača Lige nacija.
– Utakmice doigravanja za plasman na Europsko prvenstvo 2020. kroz Ligu nacija će se igrati u ožujku 2020. godine.

Hoće li se mijenjati sustav kvalifikacija za Europsko prvenstvo?

Promjene u sustavu kvalifikacija za Europsko prvenstvo čine kvalifikacije linearnijima. Jednažba je sada jednostavna: Pobjednici i drugoplasirane momčadi iz svake od deset kvalifikacijskih skupina automatski se plasiraju na završni turnir Europskog prvenstva, dok će preostala četiri mjesta pripasti pobjednicima play-offa Lige nacija.

Ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine će biti održan nakon kompletiranja Lige nacija, te će se osigurati da se četiri sudionika završnice Lige nacija nađu u grupama s po pet momčadi.

Ipak, osnovni princip kvalifikacija ostaje isti – da svaka reprezentacija može igrati protiv svake.

Kvalifikacije za EURO 2020. počinju u ožujku 2019. godine. Utakmice će se igrati u dva termina u ožujku, lipnju, rujnu, listopadu i studenom 2019. Reprezentacije će biti raspoređene u šest skupina s po pet momčadi i četiri skupine s po šest momčadi, odnosno deset skupina ukupno, te će se ukupno utakmice igrati u deset termina, kao i do sada. Pobjednik i drugoplasirani iz svake skupine će se automatski kvalificirati na završni turnir Europskog prvenstva 2020., koji se igra u lipnju 2020. godine.

Četiri preostala mjesta na tom natjecanu su rezervirana za pobjednike play off utakmica Lige nacija, koje će se igrati u ožujku 2020.:
– 16 reprezentacija će igrati u play offu i bit će raspoređene u četiri skupine po četiri momčadi. Svakoj skupini će pripasti po jedno mjesto na prvenstvu.
– Svaka od četiri lige Lige nacija će dobiti po četiri mjesta u play offu kvalifikacija koja će se dodijeliti pobjednicima grupa u svakoj od liga.
– Ako je neka od reprezentacija pobjednika svoje grupe već izborila plasman na Europsko prvenstvo kroz kvalifikacije, njezino će mjesto biti dodijeljene sljedećoj najbolje plasiranoj reprezentaciji iz te lige, uzevši u obzir globalni renking unutar cijele lige, a onda će, u slučaju potrebe, to mjesto pripasti sljedećoj nižoj ligi, sada uzevši u obzir globalni renking te lige
– Četiri momčadi iz svake od liga će igrati po jednu utakmicu polufinala i finala, kako bi se odredio pobjednik play offa.

Kakve su prednosti za nacionalne saveze i reprezentacije?

Nacionalni savezi i izbornici su u konzultacijama s UEFA-om otkrili kako smatraju da prijateljske utakmice reprezentacija ne pružaju adekvatno sportsko natjecanje. UEFA Liga nacija će donijeti značajnije i više natjecateljski orijentirane utakmice za reprezentacije i jasan kalendar i strukturu reprezentativnog nogometa.

Za slabije rangirane reprezentacije Liga nacija će donijeti dodatnu mogućnost plasmana na Europsko prvenstvo, a onim najslabije rangiranim, njih 16 najlošijih, garantira se jedno mjesto na završnom turniru Europskog prvenstva.

Slabije rangirane reprezentacije, koje su se do sada mučile u utakmicama protiv značajno boljih momčadi od sebe, sada će imati priliku igrati izjednačenije utakmice. Momčadi ne mogu učiti i napredovati tako što konstantno gube, neke od njih sada će početi i pobjeđivati.

Iako će UEFA Liga nacija zamijeniti većinu prijateljskih reprezentativnih utakmica, i dalje će biti mjesta u kalendaru za prijateljske, posebno za vrhunske reprezentacije koje žele igrati s reprezentacijama izvan Europe, jer će one biti u grupama s po tri momčadi.

Savezi i reprezentacije će imati koristi od jasno definiranog kalendara utakmica.

Kakve su prednosti za navijače?

Navijači više od bilo koga shvaćaju kako većina prijateljskih utakmica ne pruža dovoljno kompetitivan i smislen nogomet. Sada će imati priliku vidjeti svoje reprezentacije u više natjecateljskih utakmica, u novom natjecanju i imat će dodatnu priliku za plasman na veliko natjecanje.

Sada u svakoj parnoj godini imamo novog svjetskog ili europskog prvaka, a sada ćemo u svakoj neparnoj godini dobiti i prvaka Lige nacija. Nogomet se vrti oko natjecanja, a sada će, kao i u klupskom nogometu, postojati na kraju svake sezone i jedna reprezentacija koja je prvak.

Hoće li ovo značiti i veće obveze za igrače i klubove?

Ne. UEFA Liga nacija i kvalifikacije za Europsko prvenstvo će se uklopiti u već usvojeni kalendar reprezentativnih utakmica. UEFA uvijek želi sačuvati balans između klupskog i reprezentativnog nogometa. Novo natjecanje bi, zaprvo, trebalo reducirati zahtjeve na igrače i klubove, s manje putovanja na prijateljske utakmice, dok će reprezentacije igrati konstantnije na svojoj razini. S obzirom na dvostruke utakmice u tjednu, igrači će se u svoje klubove vraćati i ranije nego što je to sada slučaj.

Radi li se ovdje samo o generiranju većih novčanih prihoda?

Ne. Financije nisu pokretač novog natjecanja. Međutim, natjecanje će imati isti centralizirani način prodaje medijskih prava kakav je od nedavno uveden za sve utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo, tako da će nacionalni savezi imati veću stabilnost u prihodima.

Znači li to da više neće biti prijateljskih utakmica reprezentacija?

Sigurno je kako će biti manje prijateljskih utakmica reprezentacija nego do sada i nesumnjivo manje beznačajnih prijateljskih utakmica. Međutim, i dalje će biti mjesta u kalendaru za prijateljske utakmice – posebno za pripremne utakmice pred velika natjecanja. UEFA također želi da europske reprezentacije i dalje imaju mogućnost igrati protiv reprezentacija iz drugih kontinentalnih asocijacija.

https://nogometne-vijesti.hr/hrvatski-nogomet/modric-rivaldo-sevcenko-dzeko-veliki-igraci-koje-hrvatski-klubovi-nisu-prepoznali/

Izvor: euronogomet

Komentari

komentara

« Povratak