UEFA mijenja sustav kvalifikacija za SP? Hrvatskoj puno teži put…

FOTO: HINA

UEFA razmatra ozbiljne promjene u sustavu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, piše Diario As. Sljedeće Svjetsko prvenstvo u SAD-u, Meksiku i Kanadi prvi put u povijesti imat će 48 reprezentacija, što znači i da će iz Europe umjesto dosadašnjih 13 ići 16 reprezentacija.

Do sad su se kvalifikacije igrale u deset skupina s po pet ili šest reprezentacija. Izravno su na SP išli pobjednici skupina dok su deset drugoplasiranih i dvije reprezentacije iz Lige nacija igrale dodatne kvalifikacije koje su dale još tri sudionika SP-a kroz tri završna miniturnira.

Za očekivati je bilo da će UEFA, koja će ovih dana objaviti konačni format kvalifikacija, ostaviti broj skupina te da će i drugoplasirani ili barem šest najboljih drugoplasiranih otići izravno na Svjetsko prvenstvo. To bi ubilo zanimljivost kvalifikacija jer bi najjačim reprezentacijama bitno olakšalo odlazak na SP, pa u Nyonu razmatraju novi sustav.

Prema novoj ideji, kvalifikacije bi se igrale u 12 skupina s po četiri ili pet reprezentacija te bi samo pobjednici skupina išli izravno na SP, uz četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije. Tako bi se izbjeglo igranje dodatnih kvalifikacija, a same kvalifikacije trajale bi bitno kraće.

To bi omogućilo veći broj utakmica u Ligi nacija, što je glavna UEFA-ina ideja. Prema sadašnjem formatu, na završnici Lige nacija igraju samo pobjednici skupina, dok bi prema novoj ideji u završnici bilo osam reprezentacija odnosno po dvije iz svake skupine.

Diario As piše da promjena oko kvalifikacija za Europsko prvenstvo za sad neće biti, kao ni samog turnira. Navodno je postojala ideja da se Euro proširi s 24 na 32 reprezentacije, ali taj prijedlog odbili su savezi članovi UEFA-e. Što se Rusije tiče, ona i je i dalje isključena iz UEFA-e i ne očekuje se da će biti u kvalifikacijama za SP 2026.

PROPALI PREGOVORI: HOĆE LI OVAJ POTEZ KOŠTATI ANTU ČAČIĆA?

Index.hr

Komentari

komentara

« Povratak