UEFA odlučila: Imamo novo natjecanje za reprezentacije!

FOTO: UEFA

I dok se klubovi bore za smanjivanje broja utakmica, a igrači trpe ozljede zbog preforsiranosti i sve duljih putovanja – više u komercijalne nego natjecateljske svrhe – Uefa je kompletirala prijedlog novog reprezentativnog natjecanja.

Liga nacija kreće u rujnu 2018. i nadopunit će kvalifikacije za Euro 2020. godine! Kako će to izgledati?

Zanimljivo natjecanje

Liga nacija sastojat će se od četiri jakosne divizije, svaka od kojih će imati četiri skupine, sa po tri ili četiri reprezentacije. Skupine će se popunjavati prema poretku na Uefinoj ljestvici 15. studenog 2017. Da se rade danas, Hrvatska bi bila u prvoj jakosnoj skupini, a BiH u drugoj. Vrlo zanimljivo natjecanje, zar ne?

Potom će četiri pobjednika svake skupine otići u viši rang, a četiri posljednja ispasti u niži. Četiri pobjednika prve skupine idu na Final Four koji će se igrati u lipnju 2019.

Utakmice Lige nacija igrat će se u rujnu, listopadu i studenom 2018., kada je dvostruki reprezentativni termin. Pa će jednu utakmicu reprrezentacija igrati u kvalifikacijama za Euro, a drugu u Ligi nacija.

Eh, sad, što se tiče utjecaja na kvalifikacije za Euro 2020., Liga nacija dat će četiri putnika. Tako da će iz svake kvalifikacijske skupine na EP ići prvi i drugi, a umjesto dosadašnje play offa, sada će ta mjesta popuniti pobjednici četiri skupine play-offa Lige nacija.

Svaka od četiri jakosne skupine daje četiri pobjednika pojedinih skupina u play-off, čije će se utakmice igrati po nokaut principu polufinala i finala, u ožujku 2020. Ukoliko je neka momčad već izborila Euro kroz kvalifikacije, mjesto će zauzeti iduća najbolja iz te skupine Lige nacija.

Zamjena za prijateljske utakmice

Liga nacija zapravo će zamijeniti dosadašnji princip prijateljskih utakmica, a malim nogometnim nacijama daje dodatnu mogućnost plasmana na EP. A velikima ostavlja dovoljno prostora i za prijateljske susrete protiv izvaneuropskih reprezentacija, jer u prvoj jakosnoj skupini u svakoj su grupi po tri momčadi, a ne četiri.

A Uefa naglašava da te utakmice imaju više smisla, daju natjecateljski naboj, za razliku od prijateljskih. Te uz to, pružaju nekog pobjednika, prvaka i u neparnim godinama.

Uefa dodaje i da to ne znači veći broj utakmica, da će se igrači klubovima čak vraćati ranije nego sada, a marketinška će prava, slično kao za Ligu prvaka, biti centralizirana, te će savezi imati stabilnije prihode.

Izvor: goal.hr

Komentari

komentara

« Povratak