UEFA uvodi ogromne promjene u VAR, zaleđa i igranje rukom na Euru

FOTO:

R0berto Rosetti, šef UEFA-ine sudačke komisije, potvrdio je danas da će se na Europskom prvenstvu, koje počinje sljedećeg petka, primjenjivati novi napuci kad je u pitanju VAR. (index.hr)

Rosetti je rekao da su suci dobili nove smjernice kad je u pitanju igranje rukom, a VAR suci kad se utvrđuje je li igrač bio u zaleđu. Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) je te smjernice objavio još u ožujku, ali je pojedinim natjecanjima dopustio da ih implementiraju kad smatraju da je najbolje.

Rosetti je danas potvrdio da će se te smjernice koristiti na predstojećem Euru, a od sljedeće sezone u svim natjecanjima, što će drastično promijeniti sudačke odluke.

Prema novim napucima, gol neće biti poništen ako je napadač u akciji prilikom postizanja gola nehotice igrao rukom. Prema dosadašnjim pravilnicima, u tom slučaju se gol uvijek poništavao, što je posebno iritirajuće bilo gledateljima Premiershipa u kojemu su se golovi poništavali zaista zbog koječega.

Promijenjena je i definicija famoznog “neprirodnog položaja” ruke. Odsad je neprirodan položaj ruke samo onaj koji nije rezultat kretnje čitavog tijela u specifičnom trenutku. U prijevodu, ako je igrač slučajno igrao rukom u normalnom kretanju prema lopti, sucima je sugerirano da ne sude igranje rukom. Neprirodnim položajem i “povećanjem obujma tijela” smatra se ono igranje rukom koje je rezultat nepotrebnog pokreta tijela, odnosno namjerno igranje rukom.

“Pep Guardiola je prije nekoliko mjeseci rekao da može prihvatiti pogrešku suca na terenu, ali ne i pogrešku suca u VAR sobi. Slažem se s njim. Ne možemo poništiti gol zbog zaleđa ako ne postoji jasan dokaz da je zaleđe zaista postojalo. Želimo da je zaleđe očito i ono će se dosuditi samo ako je jasno”, rekao je Rosetti.

Dodao je i da gledatelji neće vidjeti čitav proces povlačenja linija, kao što je bio slučaj u Premiershipu i nekim drugim ligama, već samo konačnu snimku na temelju koje je zaleđe dosuđeno ili poništeno. Povlačenje linija često je zbunjivalo gledatelje i nije im bilo jasno kako se zaleđe utvrđuje, odnosno koje su bile referentne točke na tijelima igrača.

“UEFA vjeruje u projekt VAR-a i on sigurno pomaže sucima. S druge strane, moramo ga koristiti ispravno jer će u protivnom to postati opasno. Jasno je da u nogometu postoje neke sive zone kad su pravila u pitanju, ali poručili smo VAR sucima da je bolje da se u takvim situacijama ne miješaju i ne interveniraju. Ako je nešto očito – očito je. Ako nije, ne treba se suditi”, kazao je Rosetti.

Komentari

komentara

« Povratak