UEFA UVODI POREZ NA LUKSUZ: Uzimat će se od PSG-a i davati klubovima poput Dinama?!

FOTO:

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA), Aleksander Čeferin, prokomentirao je aktualnosti u europskom nogometu; Superligu, Messija, financijski fair-play…

Porez na luksuz

Predsjednik UEFA-e, prokomentirao je, u razgovora za Novu TV, aktualno stanje u nogometu. Prije svega, osvrnuo se na krizu uzrokovanu korona virusom:

„Ova godina bila je najteža u povijesti UEFA-e. Prvo smo imali koronu, sve utakmice bez gledatelja, testiranja, komplikacije, pritisci zbog Superlige, onda se dogodio Euro… Govorimo sebi, ako smo ovo preživjeli, preživjet ćemo i sve drugo u nogometu.”

Naravno, Čeferin se prokomentirao i projekt Superlige koji je ubrzo propao.

„Ne trebamo se boriti protiv tih klubova, neka igraju Superligu ako žele. S jedne strane kažu da žele Superligu, a prvi su se prijavili za Ligu prvaka. Nismo nervozni. Traju neki pravni postupci, vidjet ćemo. UEFA nikome ne brani da igra neku svoju ligu, ali onda ne možeš igrati našu.”, objasnio je Čeferin.

Predsjednik UEFA-e je komentirao i Messijev prelazak u PSG:

„Sve se zna iz medija. Messiju je istekao ugovor i otišao je bez odštete. Provjeravamo sve troškove nakon sezone, kod svih klubova. Ljudi ne znaju da nije bitno koliko si potrošio nego koliko si zaradio. Tek na kraju će se vidjeti da li je sve bilo u redu ili nije.“

Upitan je li financijski fair-play doživio udarac kada je CAS pomilovao Manchester City, Čeferin je spomenuo nova pravila za bogate klubove. Radi se o tzv. porezu na luksuz. Njime bi se uzimalo od bogatih velikana, poput PSG-a, pa distrubuiralo siromašnijim ligama i klubovima.

„Financijski Fair-Play je bio koristan i postigao je svoj cilj. Vremena se mijenjaju i moramo više raditi da probamo raditi na ravnoteži konkurencije i probamo zaustaviti velike razlike među klubovima. Veliki uspjeh bi bio da se barem prestane povećavati. Imamo nekoliko ideja, kao porez na luksuz. Ukoliko ti previše potrošiš, onda moraš toliko koliko si previše potrošio uplatiti. Taj novac bio išao manjim klubovima. Moramo dopustiti investicije u nogomet jer inače će one otići drugdje. Ukoliko će biti stalno pet klubova u vrhu, onda natjecanje neće bit zanimljivo.”, zaključio je Čeferin.

Komentari

komentara

« Povratak