Umrlo je legendarno desno krilo jugoslavenskog nogometa i Bundeslige

FOTO:

Danilo Popivoda, jedno od najboljih desnih krila u povijesti jugoslavenskog nogometa, legenda ljubljanske Olimpije i Eintrachta iz Braunschweiga, umro je u 74. godini.

Rođenog Crnogorca, koji je u toj zemlji i preminuo, smatra se jednim od najboljih slovenskih nogometaša u povijesti.  Sa 17 godina počeo je igrati u Olimpiji i ubrzo je postao član mladih selekcija Slovenije i Jugoslavije. Čim je postao punoljetan, postao je profesionalac Olimpije. Za ljubljanski klub je odigrao 261 utakmicu i postigao 66 golova.

Premda krilo u ligi punoj sjajnih napadača, Popivoda je u sezoni 1973./74. sa 17 golova postao najbolji strijelac jugolige.

Zbog toga je pozvan na SP 74., gdje su on i Brane Oblak postali prvi Slovenci koji su igrali na najvećem natjecanju. Za Jugoslaviju je nastupio 20 puta i postigao pet golova, a nakon SP-a igrao je i dvije godine kasnije na EP-u.

Popivoda je 1975. prešao u Eintracht iz Braunschweiga, u kojem je također postao ikona. U prvoj Bundesligi odigrao je 126 utakmica i postigao 27 golova te bio izabran za drugog najboljeg igrača jednog od najjačih nacionalnih prvenstava.

Doprinio je i najvećim nogometnim uspjesima samostalne Slovenije. Između 1998. i 2002. bio je pomoćnik izbornika Srećka Katanaca i u tom razdoblju je Slovenija prvi put igrala EP i SP.

Komentari

komentara

« Povratak