UPALIO SE ALARM, OPASNA DROGA ŠIRI SE ENGLESKOM: Jedna zvijezda priznala uporabu, klubovi nemoćni…

FOTO:

Odrađeno je istraživanje koje je proveo Sportsmail. Otkriveno je rapidno širenje droge pod nazivom ‘snus’ među nogometašima u Engleskoj…

Što je to ‘snus’?

Snus je  duhanski proizvod u formi praha koji se prodaje u vrećicama čaja, a koristi se tako da se nanese na zubno meso, pri čemu se procijenjuje da u organizam uđe 27.3 mg nikotina. Odnosno, tri puta više nikotina nego što se nalazi u jednoj cigareti!

“Snus stimulira i tijelo i mozak te igračima potiče koncentraciju, snagu i izdržljivost, a učinak je momentalan”, rekao je ugledni liječnik dr. Mundel za Sportsmail pa naglasio da se radi o drogi koja u velikom broju slučajeva – izaziva rak.

Zabranjen u Engleskoj

Baš zato je ‘snus’ zabranjen u Engleskoj još davne 1992. godine, no engleski mediji pišu kako igrači nabavljaju iz Švedske! Tamo je legalan, a jedna vrećica košta oko 7.5 funti. Jedna vrećica dovoljna je za 18 konzumacija.

Vardy priznao uporabu

Uporabu snusa u Engleskoj priznao je veznjak Stoke Citya, Charlie Adam. “To dolazi iz Skandinavije. Znam da ga mnogi igrači koriste. To nije samo slučaj u Premiershipu već dobro znam da se koristi i u nižim ligama, kao i u Škotskoj”, rekao je Adam.

Prekjučer se ove teme dotaknuo i ponajbolji trener današnjice, Pep Guardiola: “Ne znam što donosi taj ‘snus’ i da li je zadovoljstvo konzumirati ga. Liječnik je popričao sa igračima, a tad sam i saznao za to”.

Uporabu ‘snusa’ priznala je velika zvijezda engleskog nogometa, Jamie Vardy. “Zna se da nije moj stil živjeti po pravilima. Snus sam počeo uzimati čim sam došao u Leicester. Radi se o vrećicama nikotina koje treba držati ispod usnica desetak minuta. Pomaže vam da se smirite. Puno više igrača ih koristi nego što mislite, a neki čak i igraju s njima u ustima”, šokirao je Vardy u svojoj autobiografiji objavljenoj 2016. godine.

Englezi poslali poruku

Baš nakon Vardyeve izjave, ‘snus’ se počeo širiti nevjerojatnom brzinom. Iz Udruge profesionalnih nogometaša Engleske poručili su:

“Znamo sve o ovom problemu, pratimo situaciju i pokušat ćemo educirati nogometaše o mogućim nuspojavama”

Iz tamošnjeg Saveza, pak, kazali su kako uvijek apeliraju na igrače da izbjegavaju upotrebu droga bilo koje vrste, dok iz Leicestera poručuju kako redovno imaju sastanke s igračima na temu antidopniških suspstanci. Čini se kako ima sastanci baš nisu upalili jer je Sportsmail prilikom istraživanja, snus pronašao na klupi za pričuve.

“Idući puta kada ćete gledati neku utakmicu, obratite pažnju koliko igrača ima nešto skriveno ispod usnica. Posebno igrači na klupi, koji uzmu po dvije do tri vrećice na utakmici. Na klupama poslije bude puno praznih vrećica, to je odvratno”, kazao je trener iz engleske treće lige koji je želio ostati anoniman Napomenuo je i kako sve više klubova novčano kažnjava igrača zbog upotrebe ove droge.

Engleski mediji uvjeravaju vlast da snus moraju staviti na listu zabranjenih supstanci jer se ne radi o “običnom dopingu”, već o supstanci koja uzrokuje rak usne šupljine.

TO MOŽE SAMO ON: Pogledajte spektakularni pogodak Ibrahimovića u debiju za LA Galaxy!

Komentari

komentara

« Povratak