Upoznajte simpatičnog Gambijca koji je oduševio Hajduk

FOTO:

Hamza Barry pokazao je u kup-susretu da je igrač golemog potencijala. Nije nam time otkrio ništa novog, samo je potvrdio. Jer, pogled iz svlačionice Bijelih prenio nam je pred nekoliko dana Ante Erceg

– Kada mi je protiv Belupa dao sjajnu loptu za treći pogodak svi su mogli vidjeti ono što smo mi osjetili na treninzima. Da je Hamza igrač koji zna nogomet – kazao nam je Erceg.

Stigao je na posudbu iz ciparskog Apollona, doveo ga je sportski direktor Mario Branco. Hamza Barry je Gambijac, koji će sredinom listopada napuniti 22 godine. Europi je još nepoznat, jer igrao je na Malti i u Izraelu. Daleko od očiju zapadnoeuropskih klubova.

– Nije lako iz Gambije doći u Europu. Ma kako bio talentiran – objasnio nam je Hamza svoj nogometni put.

Sa 19 je bio sretan da može igrati na Malti, a možda mu je upravo ta činjenica pomogla da te 2013. bude izabran za najboljeg sportaša Gambije. U čijem izboru teško je precizno kazati, ali na Poljudu se barata tim podatkom. Ipak, imao je Hamza temelja za takvo priznanje, jer sa 15 je već bio u reprezentaciji U-21, a sa 18 je počeo igrati za A reprezentaciju svoje zemlje. Nije Gambija nogometna veselila, čak štoviše, nijednom se još nisu plasirali na završnicu Afričkog kupa nacija, ali ima i u toj zemlji interesantnih igrača.

Nisam ništa znao o Hrvatskoj prije dolaska u Hajduk – iskreno je kazao Hamza.

Ali, bez obzira što je stigao u nepoznatu okolinu, Hamza se brzo adaptirao.

– Nijedan igrač nije se tako brzo uklopio u novu sredinu kao Hamza. Puno njih se još traži, još su pravi novaci, ali Hamza je nakon tjedan dana postao domaći.

Uklopio se u momčad profesionalnim pristupom, ali što je još važnije i igrom. Upisao je dva nastupa u prvenstvu na poziciji lijevog veznog, te u Kupu s ulogom zadnjeg veznog. Odlikuje ga dobra kontrola lopte, pregled igre koji mu omogućije asistencije, a u kup-susretu je pokazao da zna i pogoditi. Zatresao je mrežu četvrtoligaša i nije to kriterij za konačnu procjenu, ali pogodak koji je postigao djelo je nogometnog znalca.

– Sretan sam zbog prvog pogotka u Hajduku. Drago mi je čuti i trenerove pohvale, nastojat ću opravdati njegovo povjerenje – kazao je skromni Hamza, koji može igrati na nekoliko pozicija, ali najdraža mu je uloga “desetke”, playmakera.

Obećao je da će dovesti i brata, 16-godišnjaka za kojeg je sam ustvrdio da je talentiraniji od njega. Kamo sreće za Hajduk….

Za kraj i najvažniji detalj. Apollon je s Hajdukom dogovorio otkup ugovora koji se ne može mijenjati ovisno o igrama mladog Gambijca. Samo je na Hajduku da vidi hoće li na kraju sezone imati razloga, i dakako, novca za realizaciju otkupa. Kako je Hamza krenuo mogao bi doista postati novi Kouassi kako smo ga i pomalo pretenciozno titulirali prilikom dolaska krajem kolovoza.

Komentari

komentara

« Povratak