Ususret Afričkom kupu nacija (14. siječnja – 5. veljače)

FOTO: Getty

Ususret Afričkom kupu nacija!

Iako ne dobiva ni približno medijske pažnje kao Europska ili Svjetska prvenstva ili Copa America pravni nogometni sladokusci (i kladioničari J) od 14. će siječnja moći uživat u tri tjedna nogometnih uzbuđenja. Afrički kup nacija okuplja 16 najboljih nogometnih reprezentacija „crnog kontinenta“, održava se svake dvije godine, a ovogodišnji je domaćin Gabon. Pobjednik će predstavljati Afriku na Kupu konfederacija u Rusiji, u lipnju ove godine.

Zašto se održava u ovo doba godine?

Od 1957. kad je prvi put održan, Afrički kup nacija izaziva polemike zbog termina održavanja (siječanj, veljača), a zbog čega dosta europskih klubova gubi igrače za klupska natjecanja. Krovna organizacija afričkog nogometa, Confederation of African Foodball (CAF) namjerno inzistira na ovom terminu kako ovaj kup ne bi ostao u sjeni svjetskih ili europskih prvenstava ili završnica međunarodnih klupskih natjecanja. Također, jedan od razloga izbjegavanja ljetnih mjeseci su i potencijalne vremenske (ne)prilike.

Zašto svake dvije, a ne svake četiri godine?

Za učestalost Afričkog kupa nacija postoji itekako dobar razlog. Naime, većina se afričkih zemalja ne može pohvaliti stabilnim gospodarstvima i velikim ulaganjima u sport. Natjecanja kao što je Afrički kup, ali i kvalifikacije koje mu prethode, ipak osigurava kakvu-takvu državnu financijsku podršku za 53 saveza, a na taj se način daje vjetar u leđa sporom, ali ipak konstantnom razvoju afričkog nogometa. Ipak, glavnina financijske podrške dolazi od FIFA-e. Confederation of African Foodball (CAF) već godinama koristi Afrički kup nacija za privlačenje ulaganja tako da zemlje poput Angole, Burkine Faso, Ekvatorske Gvineje ili Gane imaju prilike dobiti tri – četiri visoko funkcionalna stadiona koja bez ovakvog natjecanja zasigurno ne bi izgradile.

Što se tiče medija i privatnih ulaganja, afrički je kontinent još miljama daleko od milijuna koji se vrte u europskom nogometu, no primjetan je rastući trend i u ovom segmentu organizacije.

Igrači i navijači

Što za igrače znači Afrički kup nacija? Za mnoge od njih, koji karijeru grade u Europi, ovo natjecanje predstavlja svojevrsnu prezentaciju pred domaćom publikom, ali i potencijalnu priliku za dokazivanje pred skautima velikih europskih (i kineskih) klubova. Za publiku pak, Afrički kup nacija predstavlja jedan od najvećih događaja u godini i svojevrsni odmak od surove stvarnosti. Nogometaši poput Samuela Eto’oa ili Didiera Drogbe su heroji i uzor brojnim generacijama mladih nogometaša.

Mnogi će ustvrditi da afrički nogomet i organizacija velikih događaja kao što je Kup nacija zaostaje miljama za europskim ili južnoameričkim, no u tome možda i jest čar. Moguće je da se u Africi i dalje igra nogomet koji je najbliže onom iskonskom sportu gdje je igra za nacionalnu zastavu i pobjeda voljenog tima sama po sebi dovoljna nagrada.

Komentari

komentara

« Povratak